Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2019 12:49
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Češi čistí ulice města od cigaretových nedopalků. Místo nich vysazují květiny

ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKOLOGIE
Uložit Uložené

Vajgl není hnojivo. Kuřácký nepořádek proto uklízí organizace Envirostyl a BezVajglu.cz

Místo nedopalků květiny, na stromě pak zavěšená speciální „popelníková“ budka. Skupina Čechů z organizace Envirostyl a BezVajglu.cz se rozhodla zvelebit své město. V souvislosti s vysokým počtem kuřáků u nás vzniká hlavně ve velkých městech problém s nedopalky. Konzumenti nikotinu je často odhazují na zem, což je nejenže nehezké, ale i neekologické – každý nedopalek v sobě obsahuje mnoho jedů

„Filtry jsou složeny z plastů, které se postupem času rozpadají na mikroskopické částice, které znečišťují vodu a okolní přírodu mikroplasty. Rozhodli jsme se stát se součástí řešení problému a inspirací,“ píší ve statusu Envirostyl.

Češi čistí ulice města od cigaretových nedopalků. Místo nich vysazují květiny
Zdroj: Envirostyl

Místo vajglů květiny

Všimli si, že v pražských ulicích kuřáci odhazují nedopalky do prostoru u chodníků ve veřejném prostoru kolem stromů a proto si dali za úkol chválihodnou činnost – zeminu od vajglů vybrat a vysadit místo ní květiny. Stromy tak dostaly barevnou dekoraci, která vypadá mnohem lépe.

Během ranní dvouhodinové akce se jim podařilo vysbírat neuvěřitelných 1423 vajglů. „Mnoho z vajglů už se rozpadalo na drobná plastová vlákna, nejhorší jsou vajgly iqos – rozpadají se na 3 menší části, které se rozpadají dále, dodává organizace.

K tomu pověsili na strom speciální popelníky ve tvaru malé budky, kam kuřáci mohou nedopalky vyhazovat.

Češi čistí ulice města od cigaretových nedopalků. Místo nich vysazují květiny
Zdroj: Envirostyl

„Před Thámovou 18, kde sídlí Uber a jiné korporace, si zaměstnanci udělali ze stromu popelník. Firmy si sice hrají na go green udržitelnost a tak dále, ale pak jejich zaměstnanci chodí ven a hází cigarety ke stromu, protože jsou tak zvyklí," prozradil pro Aktuálně.cz Petr Kukla z iniciativy BezVajglu.cz, která se zabývá výrobou kapesních a designových popelníků a také osvětou. Jejich činnost si dává za cíl vyčistit města, přírodu i dětská hřiště od cigaretových nedopalků. 

Češi a cigarety

„Víte čeho je ve vašem městě nejvíce? Raději hned odpovíme za vás. Nedopalků, neboli vajglů. A to o cigaretovém nedopalku nic nevíte, vypadá totiž nenápadně,“ říkají lidé z organizace Čisté město. A přikládají několik faktů.


  • Patříme na špičku v konzumaci cigaret u nás. V Česku kouří 2,3 milionů lidí.
  • Ti odhodí na 57,5 milionů cigaretových nedopalků. Každý den.
  • Nedopalky obsahují stovky karcinogenních látek a několik radioaktivních.
  • Spolknutí nedopalku může podle ENEA způsobit ochrnutí dítěte.
  • Jeden nedopalek se rozkládá 15 let.

zdroj: Ciste-mesto.cz

Domů
Sdílet
Diskuse