Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2019 15:30
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

65 tisíc Čechů o víkendu sbíralo odpad. Přírodě ulevili od 1 120 tun smetí

ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKOLOGIE
Uložit Uložené

Dobrovolníci se první dubnový víkend činili. Posbírali přes tisíc tun odpadu na dvou tisících místech v Česku.

Spolky Ukliďme Česko a Český svaz ochránců přírody zorganizovali akci, která si dává za úkol nemluvit, ale činit. První dubnovou sobotu a neděli se Češi vyčistili přírodu a výsledky jsou úchvatné. Více než 65 000 dobrovolníků, 1 120 tun odpadu, 16 500 odklizených pneumatik a 2 273 míst na území České republiky. 

Česká příroda tak zase o něco prokoukla. „Podle údajů, které máme k dispozici, se o víkendu konalo 2 273 úklidových akcí, do kterých se zapojilo na 65 000 dobrovolníků. Tolik dobrovolníků v České republice v jeden víkend ještě nikdy v historii neuklízelo,“ řekl český environmentalista Miroslav Kubásek, který byl jeden ze spoluorganizátorů akce.

65 tisíc Čechů o víkendu sbíralo odpad. Vyčistili přírodu od 1 120 tun odpadu
65 tisíc Čechů o víkendu sbíralo odpad. Vyčistili přírodu od 1 120 tun odpadu Zdroj: Photo by Nick Karvounis on Unsplash

Jejich činnost není jen o úklidu nepořádku po bezohledných lidech, ale také o prevenci a osvětě, která by zamezovala dalšímu vznikání tohoto problému

Mezi nejčastější neduhy patří odhozené pneumatiky, velký problém černých skládek v přírodě. „Jsou takovým naším skládkovým evergreenem. Každoročně je nacházíme v lesích, po příkopech, či dokonce v potocích, řekách a na dalších těžko uvěřitelných místech,“ popisuje další z organizátorů Radek Janoušek, zakladatel sdružení Ukliďme Česko.

Obzvláště je podle organizace potřeba chránit zdroje vody. Experty na vodu během úklidu překvapilo, kolik vlhčených ubrousků nalezli na břehu řek. Pražský potok Botič prý připomíná stoku. „Nánosy pokrývaly celé břehy. Ty do vody, jakožto plast, určitě nepatří a ani do kanalizace, kde v čistírnách zanášejí česla a čištění je pak velmi nákladné,“ popsal jeden z dobrovolníků.  

Domů
Sdílet
Diskuse