Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2019 9:24
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Norský ostrov chce zrušit koncept času. Lidi láká na svobodu, obyvatelé tam sekají trávník i ve dvě v noci

ZAJÍMAVOSTI NORSKO
Uložit Uložené

V Norsku slunce občas nevychází a jindy zase nezapadá.

Obyvatelé norského ostrova Sommaroya nežijí jako my. Tento ostrov leží okolo 35 kilometrů od severního norského města Tromso až za polárním kruhem, a tak tam střídání času vypadá jinak než ve většině Evropy.

Slunce tam v zimě dlouho nevychází, v létě zase velmi dlouho nezapadá, a tak místní obyvatelé vymysleli kampaň, aby se Sommaroya mohla stát prvním místem na Zemi, kde bude oficiálně zrušen koncept času, jak ho známe, píše The Independent.

Nórsky ostrov chce zrušiť koncept času. Ľudí láka na slobodu, obyvatelia tam kosia trávnik aj o druhej v noci
Nórsky ostrov chce zrušiť koncept času. Ľudí láka na slobodu, obyvatelia tam kosia trávnik aj o druhej v noci Zdroj: Sommaroy/Flickr

Za kampaní stojí Kjell Ove Hveding, který chce z vesnice na ostrově udělat Time-Free Zone. Hlavní myšlenkou je zrušit čas, aby tamní obyvatelé nemuseli být svázáni standardní pracovní dobou. Obyvatelé chtějí zabránit striktním hodinám, které musí děti trávit ve škole, když tam v létě mezi polovinou května a koncem července slunce nezapadá celých 60 dní.

Strůjci kampaně kromě toho zdůrazňují, že 300 obyvatel vesnice takovým stylem bez vnímání času už prakticky žije. Uprostřed noci, což je technicky kolem druhé rána, bys tam běžně mohl vidět děti hrající fotbal či lidí sekající své trávníky. A právě toho chce Hveding dosáhnout, aby čas nijak neovlivňoval možnost člověka jít si o druhé ráno zaplavat nebo jít spát.

Domů
Sdílet
Diskuse