Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2019 10:32
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Rakousko zakázalo kouření v restauracích. Zákon začne platit od listopadu

Rakousko zakázalo kouření v restauracích. Zákon začne platit od listopadu
Zdroj: Commons.wikimedia.org/Lindsay Fox
ZAJÍMAVOSTI RAKOUSKO
Uložit Uložené

Náš jižní soused se rozhodl, že už nechce být popelníčkem Evropy.

Rakousko zakázalo kouření v restauracích. Zákon začne platit od listopadu. S informací přišel server iDNES.cz. Zákaz prosadili v úterý rakouští poslanci, proti hlasovala jen Svobodná strana Rakouska.

Kouření nemělo být povoleno v restauračních zařízeních už od loňského května, ale tehdy vládní koalice tuto část protikuřáckého zákona zablokovala. Po skandálním videu, které vládu položilo, se ale zákaz úspěšně vrátil do hry. 

Pád vlády způsobilo video, na němž vicekancléř Heinz-Christian Strache ze Svobodných slibuje přidělení státních zakázek výměnou za pomoc při volbách falešné neteři ruského oligarchy. Rakousko má kvůli skandálu přechodnou úřednickou vládu a na konci září se odehrají předčasné volby.

Kvůli odklepnutému zákazu si návštěvníci hospod, barů a restaurací budou moci zapálit jen ve venkovních prostorách provozoven. Utrum mají i uživatelé elektronických cigaret a vodních dýmek.

Doporučeno
KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy 1. února 2024 9:51

Rakousko se tak stane jednou z posledních zemí Evropské unie, která kuřákům přestane tolerovat jejich zlozvyk ve všech veřejných vnitřních prostorách, kde se vyrábí, zpracovává, podává nebo konzumuje jídlo a pití.

Domů
Sdílet
Diskuse