Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2019 8:33
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Na Mount Everest nebude moci vylézt kdokoliv. Kvůli loňským tragédiím zavedli zpřísněná pravidla

ZAJÍMAVOSTI MOUNT EVEREST
Uložit Uložené

Vláda chce, aby se za výstup platilo 35 tisíc dolarů.

Horolezci, kteří budou chtít zdolat nejvyšší horu světa, musí nejprve prokázat, že jsou toho skutečně schopni. Rozhodla o tom nepálská vláda, která tímto krokem reaguje na velké množství úmrtí během minulé sezóny. Adepti na výstup na Mount Everest budou muset ještě předtím zdolat jiný nepálský vrchol s minimální výškou 6 500 m. n. m.

Informuje o tom stanice BBC. 59stránková zpráva komise také navrhuje zvýšení poplatku pro každého, kdo chce vylézt na „střechu světa“. Šlo by tak o 35 000 amerických dolarů a za ostatní osmitisícovky minimálně 20 000 dolarů. Kromě toho by také měly adepti poskytnout osvědčení o fyzické zdatnosti a mít s sebou zkušené průvodce.

Tento rok podstoupilo výstup rekordních 885 lidí. Během výstupu na Everest však za sezónu zemřelo nebo zmizelo až 11 lidí. Na nepálské straně šlo o 9 úmrtí a na tibetské straně zahynuli dva horolezci.

„Nepálský horský turismus chceme posunout vpřed doplněním zákonů a předpisů. Zajistíme tak, aby byly naše hory bezpečné,“ tvrdí nepálský ministr cestovního ruchu Yogesh Bhattari. V zemi se nachází osm ze čtrnácti nejvyšších vrcholů světa a horolezci z celého světa jsou významným zdrojem příjmů pro stát.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gazeta do Povo (@gazetadopovo),

Domů
Sdílet
Diskuse