Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2019 10:00
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

V Praze někdo opět polil rudou barvou sochu sovětského maršála. „Zůstane pomalovaná,“ vzkazuje městská část

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Praha 6 v tom má jasno. Pomalovaná socha sovětského maršála Koněva se prý čistit nebude, dokud ruská ambasáda nezačne jednat konstruktivně.

Socha maršála Sovětského svazu Ivana Koněva se opět zbarvila do ruda. Polil ji neznámý pachatel, kterému nyní podle policie hrozí až rok vězení kvůli podezření z poškození cizí věci. K záležitosti se prostřednictvím facebookové stránky vyjádřili i zastupitelé Prahy 6, kde socha stojí, podle kterých místní lidé tímto způsobem dávají pravidelně najevo, co si o soše myslí. Město navíc vyčištění sochy zatím nemá v plánu.

Zůstane pomalovaná 

„Každý rok se incident opakuje dvakrát – v květnu, když se u pomníku scházejí komunisti a v srpnu na výročí okupace,“ vysvětluje městská část v příspěvku. Kromě toho dodává, že vedení s ruskou ambasádou v minulosti již několikrát jednalo o přemístění sochy, ale neúspěšně. „O odstranění budeme jednat znova, a dokud nezačnou jednat konstruktivně, zůstane socha pomalovaná,“ vzkazuje ruské ambasádě Praha 6.

Jak na svých facebookových stránkách navíc později sdělil starosta městské části Ondřej Kolář, náklady Prahy 6 na celkovou péči a údržbu sochy maršála Koněva se během posledních let vyšplhaly do statisíců korun. Rusové si ji prý můžou vzít na svou ambasádu. „A dodávám, že dokud nezačnou jednat konstruktivně a z jejich strany uslyším jen normalizační fráze o přepisování dějin, zůstane socha pomalovaná. Nakonec, rudý je rusky krásný...,“ píše ve svém příspěvku. 

Ambasáda protestuje 

Vyjádření vedení Prahy 6 se však u ruské ambasády nesetkalo s pochopením. „Barbarský čin uráží památku tisíců vojáků a důstojníků Rudé armády padlých na území České republiky v bojích proti nacistickým okupantům za osvobození Prahy,“ uvedla ambasáda na svém Facebooku

Ambasáda dále dodává, že pomalování sochy je zároveň „znesvěcením památky obětí Holocaustu, neboť zrovna vojska 1. ukrajinského frontu a jejich velitel I. S. Koněv se zapsali do dějin jako osvoboditelé (v roce 1945) neblaze proslulých nacistických ‚továren na smrt' Osvětim a Terezín.“

„Jsme přesvědčeni, že takové činy nezapadají do elementárních norem civilizovaného chování,“ uzavírá ambasáda a s tím, že doufá, že celý čin bude prošetřen a viníci budou potrestáni

Domů
Sdílet
Diskuse