Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. října 2019 14:21
Čas čtení 5:41
Alexandra Murajdová

Psychicky nemocný muž Jaycee držel a znásilňoval od jejích jedenácti. Za 18 let nevyužila ani jednu šanci na útěk

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Když zjistili, že neuteče, dveře nezamykali. Měla přístup k internetu. Bavila se se sousedem i policistou.

Jaycee Lee Dugard unesli v roce 1991, když jí bylo teprve 11 let. Dalších 18 let svého života strávila uvězněna manželským párem Phillipem a Nancy Garridovými. Celou dobu ji znásilňovali, týrali, věznili a v domě porodila i dvě děti. Na svobodu se dostala před 10 lety, v roce 2009, kdy manžele zatkli.

Typické ráno skončilo katastrofou

Jaycee se narodila 3. května 1980 a vyrůstala v Kalifornii. Neuvěřitelný a tragický příběh začíná v době, kdy se s rodiči přestěhovali na nové místo, neboť jim nová čtvrt přišla mnohem bezpečnější.

Bylo obyčejné slunné ráno 10. června 1991, máma byla už v práci, nevlastní otec v garáži něco opravoval a Jaycee šla na autobus do školy. Zastavilo u ní auto, myslela si, že je to někdo, kdo potřebuje poradit. Ale předtím, než stihla cokoliv říct, se paralyzovaná svalila na zem, píše CBS. Upadla do bezvědomí a jediné, na co si vzpomíná, je, že se počurala.

Doporučeno
Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým 7. srpna 2019 17:13

Její nevlastní otec se na celou scénu díval z okna garáže. Hned, když ji vzali do auta, nasedl na kolo a snažil se je dohnat, ale neúspěšně. Do dnešního dne si vyčítá, že u sebe neměl klíče od auta. Jeli totiž tak rychle, že si nevšiml ani poznávací značky.

Dnes už víme, kdo Jaycee unesl, byli to manželé Phillip a Nancy Garridovi. Nancy si malé děvče vyhlédla pro svého manžela jako dárek a únos plánovali. Carl, nevlastní otec, okamžitě zavolal na policii, při hledání Jaycee pomáhala i FBI. Psi, letadla a stovky lidí ji však najít nedokázali.

Peníze je nezajímaly

Když se Jaycee probudila, hned únoscům řekla, že její rodiče si nemohou dovolit zaplatit výkupné. Na tuto poznámku však nereagovali, protože nechtěli peníze, chtěli ji. Hned v první den dostala na ruce pouta a muž ji vzal s sebou do sprchy, kde ji znásilnil. Toto byl vzorec, který se dokola opakoval dlouhá léta. Únosce Phillip u soudu později řekl, že si myslí, že je na sexu závislý a že za únos vlastně nemůže. Tvrdil, že mu něco v jeho nitru přikazuje spát s malými dívkami.

 

Jaycee
Jaycee Zdroj: wikipedia

Manželé měli obrovský pozemek, kde měli mnoho podomácku postavených budov. Mezi nimi byla i malá kůlna, kde zamkli Jaycee. Měla tam jen postel a vědro namísto záchodu. Později jí donesli televizi, ale měla zakázáno sledovat zprávy. Báli se, že by viděla reportáž o sobě, napsala ABC.

Kůlna byla dokonce zvukotěsná, což znamenalo, že i její výkřiky o pomoc byly zbytečné. Únosci tvrdili, že mají na dvoře velké psy a pokud by se pokusila utéci, zabijí ji. Přesvědčili ji, že zachraňuje jiné dívky, protože tím, že znásilňuje právě ji, to nemusí dělat nikomu jinému.

Jaycee
Jaycee Zdroj: google maps

Zatímco Jaycee byla v kůlně, rodiče o ní říkali celému světu

Její rodiče mezitím dělali vše pro to, aby ji našli. Rozbíhali kampaně, fotky unesené Jaycee a kresba ženy, únoskyně, jejíž tvář si otec zapamatoval, byly všude. Dokonce přesvědčili blízké, aby dali výpověď v práci a také věnovali všechen svůj čas hledání.

Oblíbená barva Jaycee byla růžová a když ji unesli, vše, co měla oblečené, bylo růžové. Po celém městě tedy rozvěsili růžové stužky, aby se lidem její zmizení neustále připomínalo. O zmizení jejich dcery je nazpívaná i píseň, kterou později prodávali. Chtěli, aby se jméno a tvář Jaycee Lee Dudgard dostaly ke každému. Písní se snažili také o to, aby ji někde slyšela a věděla, že je v jejich srdcích a touží po jejím návratu.

 

Jaycee měsíc po únosu věznitelé přemístili do jiného, větší pokoje. Říká, že jediné, co jí dávalo naději, byl Měsíc, protože věděla, že se její máma dívá na tentýž. Zvláštní na tom je, že její máma se na Měsíc na nebi dívala také.

Po znásilnění plakal a prosil o omluvu

Phillipa Jaycee dodnes popisuje jako nemocného muže. Věřil v různé druhy náboženství, slyšel hlasy ve stěnách a bral drogy. Říká, že se často zdrogoval a nutil ji převlékat se do různých šatů, a když ho to přestalo bavit, znásilnil ji.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 69922 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč se násilník Jaycee omlouval;
  • jak se unesené podařilo porodit dvě zdravé děti;
  • proč ji policisté nenašli v domě věznitele;
  • jak se podařilo Jaycee osvobodit;
  • kolik let stráví ve vězení únosci;
  • co dělá Jaycee dnes.
Domů
Sdílet
Diskuse