Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2019 6:19
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Vůdce teroristické skupiny Islámský stát údajně zemřel při útoku amerických speciálních sil

NEWS
Uložit Uložené

Čeká se na potvrzení jeho identity testy DNA.

Vůdce teroristické skupiny Islámský stát (ISIS) Abú Bakr al-Bagdádí je údajně mrtvý. Podle CNN, během útoku amerických speciálních jednotek v severozápadní Sýrii na jeho skrýš, odpálil sebevražednou vestu. Čeká se na potvrzení jeho identity testy DNA. Informace o Baghdádího zraněních, či smrti, se totiž už objevily i v minulosti, ale nikdy se nepotvrdily.

Aktualizace 6:30. Faktem tak zatím je, že americké speciální jednotky provedly operaci na základě informací, které jim poskytla CIA. Bílý dům také oznámil, že prezident Donald Trump bude mít v neděli ráno amerického času „významné prohlášení“. A prezident Trump je očividně, dle svého nejnovějšího tweetu, nedočkavý sdělit nějakou novinku.

Aktualizace 7:00. Dostupné informace, které zatím nepotvrdila oficiální místa, ale jen zdroje několika médií, říkají, že americké jednotky útočily na Baghdádího skrýš v syrském městě Barish v oblasti Idlib, kterou ovládají skupiny radikálních islamistů. Město leží jen několik kilometrů od syrské hranice s Tureckem.

Teroristická organizace Islámský stát kdysi ovládala rozsáhlá území v Iráku a v Sýrii a jeho přívrženci byli známí brutálními metodami, vražděním a znásilňováním, či veřejnými popravami nebo ničením kulturních památek. Mezinárodní koalici, kurdským jednotkám a irácké armádě se nejprve podařilo teroristy z Islámského státu vytlačit z rozsáhlých oblastí v Iráku včetně města Mosul. Později byly zpod jeho vlivu získané i velké oblasti v Sýrii, o což se zasloužily zejména kurdské jednotky. 

Doporučeno
Když vás unesou „oni”. Nevyřešený případ tajného agenta nahání husí kůži dodnes Když vás unesou „oni”. Nevyřešený případ tajného agenta nahání husí kůži dodnes 26. října 2019 13:56
Domů
Sdílet
Diskuse