Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2019 4:00
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Česko má druhého hokejistu v Síni slávy NHL! V noci byl do ní přijat legendární Václav Nedomanský

SPORT
Uložit Uložené

Václav Nedomanský byl v noci přijat do Síně slávy NHL.

Legendární hokejista Václav Nedomanský byl přijat do Síně slávy NHL. Stalo se tak oficiálně při slavnostním ceremoniálu v Torontu v noci na dnešek, a to přesně 42 let poté, co nastoupil v dresu Detroitu do svého vůbec prvního zápasu v zaoceánské lize.

Dnes již pětasedmdesátiletý „Big Ned” se tím pádem po Dominiku Haškovi stává teprve druhým Čechem, který do Síně slávy vstoupil.

Česko má druhého hokejistu v Síni slávy NHL! V noci byl do ní přijat legendární Václav Nedomanský
Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Kariéru profesionálního hokejisty Nedomanský ukončil v roce 1983 ve 39 letech a během svého působení stihl posbírat nespočet úspěchů. Kromě toho, že se může pochlubit osmi medailemi ze světového šampionátu (včetně jedné zlaté), se díky 163 vstřeleným gólům stal nejlepších reprezentačním střelcem v dějinách. A podobně dobře se mu dařilo i v československé lize, kde se ve 419 zápasech trefil celkem 369krát.

Po útěku z Československa jej pak komunisté zbavili občanství, i přesto si však od některých zahraničních hráčů musel vyslechnout hrubé urážky a poznámky. Domnívali se totiž, že Nedomanský je také komunistou.

„Cizí týmy řvaly všelijaké nadávky. Já jsem od přitom toho utekl, abych s nimi nebyl. Vždycky se někdo najde. Hodně hokejistů je nevzdělaných a od 16 let neumí nic jiného, než hrát hokej. Ale moje řeč byla na ledě. Když viděli, že jsem přínos pro tým, tak se to rychle změnilo a neměl jsem žádné problémy ani na ledě, ani mimo něj,“ cituje Radiožurnál slova „Velkého Neda“. 

Doporučeno
Hokejová pomsta za okupaci: Po porážce SSSR vyšlo do ulic Prahy 150 tisíc lidí Hokejová pomsta za okupaci: Po porážce SSSR vyšlo do ulic Prahy 150 tisíc lidí 17. května 2019 21:37
Domů
Sdílet
Diskuse