Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2019 10:10
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Samou sužuje epidemie spalniček, již od listopadu řeší krizovou situaci: Zavřeli školy a zavedli povinné očkování

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vláda na dva dny pozastavila svou činnost, aby se všichni mohli soustředit na očkování.

Vláda tichomořské země Samoa se naplno soustředí na boj s epidemií spalniček. Rodiny s neočkovanými členy vyvěsily červené vlajky, aby je zdravotníci našli, vláda totiž vyhlásila povinné očkování. V zemi se nakazilo už více než 4200 lidí, 62 jich zemřelo. Zesnulí podle informací vlády nebyli očkování. Píše BBC.

Spalniček se zbavili téměř úplně, nyní jsou zpět

Vláda pozastavila svou činnost na dva dny, během kterých se soustřeďuje na očkování obyvatel. Je to další ze série drastických kroků, které podnikla pro zastavení šíření nemoci. Samojské školy jsou zavřené již od 17. listopadu až do odvolání, od středy zaznamenali už 165 nových případů nakažení. Podle CNN premiér Tuilaepa Aion Sailele Malielegaoi zakázal dětem pobývat na veřejných místech, především tam, kde se vyskytuje mnoho lidí.

Už 58 tisíc lidí bylo od začátku kampaně (20. listopadu) očkováno, píše CNN. Všichni ve státní službě, s výjimkou dodavatelů elektřiny a vody, budou ve čtvrtek a pátek pomáhat zdravotníkům při očkování.

Doporučeno
Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech 21. února 2019 11:42

Spalničky jsou virové onemocnění, mezi jejich symptomy patří charakteristické vyrážky a příznaky podobné chřipce. Je to jedno z nejzávažnějších onemocnění v dětském věku. Doprovázejí ho záněty plic, průdušek, uší a centrálního nervového systému. Většina lidí nemoc překoná, může však způsobit i smrt. 

Na dýchacích cestách může dojít ke spalničkové pneumonii, čili k zápalu plic, které v rozvojových zemích způsobuje smrt v přibližně čtvrtině případech. Může také dojít k otoku lymfatických uzlin (projeví se extrémními bolestmi břicha) nebo k zánětu slepého střeva, který vyžaduje operaci.

Obávanou komplikací je spalničková encefalitida (zánět mozku), objevuje se přibližně u jednoho z tisíce pacientů. Každý třetí člověk s encefalitidou může mít trvalé následky, například ochrnutí nebo nějaké duševní postižení. Až čtvrtina pacientů s encefalitidou zemře.

Spalničkám se však dá předcházet očkováním, celosvětově jsme se jich v minulosti téměř úplně zbavili. Klesající míra očkovanosti však umožňuje šíření nemoci, za poslední rok byly případy kromě Samoy i na Filipínách, Madagaskaru, v New Yorku, Francii i v Česku.

Doporučeno
Stát chce odškodňovat rodiče, jejichž dítě zemře po očkování Stát chce odškodňovat rodiče, jejichž dítě zemře po očkování 27. listopadu 2019 13:42

CNN píše, že v minulém roce jsme celosvětově zaznamenali až 350 tisíc případů, což je dvojnásobek počtu z roku 2017.

Momentálně je 55 % obyvatel Samoy podle BBC již očkovaných, cílem je dosáhnout alespoň 90 %. Pro BBC se premiér také vyjádřil, že podle něj děti nikdy nebudou v bezpečí, dokud se nedosáhne stoprocentní míra očkování. Prý je to jediná účinná zbraň proti spalničkám.

Domů
Sdílet
Diskuse