Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2019 15:23
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Rusko je hluboce rozhořčené z rozhodnutí Řeporyjí postavit památník vlasovcům

NEWS
Uložit Uložené

Ruská ambasáda označila rozhodnutí Řeporyjí za „rouhání“.

Zastupitelé Řeporyjí včera jednohlasně rozhodli o postavení památníku vlasovcům, jednotce, která za druhé světové války pomáhala osvobodit Prahu. Kvůli jejich spolčení s nacistickým Německem ale Rusko vlasovce odsuzuje a stavbu památníku považuje za rouhání“. Vyjádřila se tak Ruská ambasáda v Praze ve středu odpoledne v příspěvku na Facebooku.

„Rouhavé rozhodnutí postavit pomník vlasovcům nemůže vyvolávat nic jiného, než pocit hlubokého rozhořčení,” píše se na facebookové stránce Ruské ambasády. „Zvláštní cynismus toho, co se pravě odehrává, spočívá v tom, že pomník vlasovcům, kteří v různých obdobích byli součástí útvarů Wehrmachtu a SS, místní samospráva plánuje postavit u příležitosti 75. výročí ukončení II. světové války,“ upozorňuje na datum výstavby.

„Mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku zločiny kompliců nacistů, takových jako byli i vlasovci, jsou kvalifikovány jako zločiny, které nemají promlčecí lhůtu. Očekáváme od české strany plnění mezinárodních závazků, a to podle Charty OSN a Úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti z roku 1968,“ vyzývají Rusové. 

Na stranu postavení památníku se postavil například historik David Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů. „Andrej Vlasov sám stanul v čele KONR, ztělesňujícího tuto ideu. Praha jako „slovanské" město byla zvolena právě z jeho iniciativy, aby událost měla správný zvuk. Na důrazu nabývalo heslo „Proti Hitlerovi, proti Stalinovi" a spravedlivého uspořádání mohl podle Vlasova dosáhnout až férový mír Německa bez nacistů s Ruskem bez bolševiků. Řeporyje mají na svou iniciativu plné právo a Vlasovovým vojákům důstojná připomínka náleží,“ řekl nám v rozhovoru o vlasovcích a jejich komplikované historii.

Doporučeno
Historik David Svoboda: Vlasovci si pomník zaslouží, Novotný dává Rusku co proto Historik David Svoboda: Vlasovci si pomník zaslouží, Novotný dává Rusku co proto 4. prosince 2019 9:51
Domů
Sdílet
Diskuse