Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2020 13:36
Čas čtení 0:41
Matej Krajčovič

Vegani se mohou radovat. Celosvětová spotřeba masa začíná klesat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Meziroční pokles byl zaznamenán jen podruhé od roku 1961.

Volání ekologů, klimatických aktivistů a bojovníků za práva zvířat poslouchá očividně stále více lidí. Navzdory růstu populace, celosvětová spotřeba masa loni klesla, informuje Bloomberg. Stalo se tak teprve podruhé od roku 1961.

Data zveřejnila americká Organizace pro jídlo a zemědělství, která navíc předpovídá, že se klesající trend potvrdí i na číslech za tento rok. 

Za rok 2018 bylo vyprodukováno 342 milionů tun masa, ale o rok později to bylo 338 milionů a pro rok 2020 je odhadován další propad na 333 milionů tun.

Doporučeno
Nejlepší český MMA bijec Jiří Procházka: Měl jsem cíl ustřelit mu hlavu, říká o boji v UFC (Rozhovor) Nejlepší český MMA bijec Jiří Procházka: Měl jsem cíl ustřelit mu hlavu, říká o boji v UFC (Rozhovor) 30. července 2020 16:23

Největší propad zájmu se týká vepřového masa. Lidé ho jedí celosvětově o 8 % méně. Hovězí klesá jen mírně (necelé procento) a při konzumaci drůbeže se naopak očekává letos mírný nárůst. 

Za poklesem je třeba hledat zejména nasycení trhu, ale i tlak na zdravější jídelníček, větší zájem o životní prostředí a rozmach jídel, která masné produkty nahrazují přírodními ingrediencemi, jako je například Impossible Burger či podobné produkty. 

Hovězí zažívá propad již několik desetiletí za sebou. Zatímco v roce 1961 tvořilo 39 % produkce masokombinátů a farem, nyní je to už 20 %. Emise skotu jsou přesto stále více než desetinásobné, ve srovnání s ostatními druhy masa. 

Domů
Sdílet
Diskuse