Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. srpna 2020 17:09
Čas čtení 5:25
Dominik Vetrák

Filmy o Batmanovi byly vždy nezapomenutelné. Těchto 10 zajímavostí o nich ale (možná) ani netušíš

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Natáčení a svět filmových Batmanů skrývají řadu zajímavostí.

Svět Batmana v posledních letech žije a aktivně se rozrůstá. Měli jsme tu Bena Afflecka, který roli opustil a nakonec si ji zopakuje pro sólovku Flashe, dočkali jsme se geniální sólovky pro Jokera, pár kvalitních animáků a nakonec i teaseru na dlouho připravovaný film The Batman od režiséra Matta Reevese.

Ještě než se dočkáme snímku s Robertem Pattinsonem v hlavní role si posvítíme na předešlé celovečerní filmy a prozradíme ti pár zajímavostí, které jsi o nich možná nevěděl.

1. Jack Nicholson vydělal za roli Jokera rekordních 50 milionů dolarů

V té době bral hvězdný Nicholson honoráře v hodnotě 10 milionů dolarů. Za roli Jokera v Batmanovi od Tima Burtona však vzal 6 milionů s tím, že dostane nějaké procento z prodeje doplňků a suvenýrů a tržeb z kin. Snímku se v kině extrémně dařilo, vydělal 411 milionů dolarů. Jack Nicholson nakonec na filmu vydělal více než 50 milionů dolarů. 

Herec si navíc vydobyl právo mít volno vždy, když hrál basketbalový tým Los Angeles Lakers doma, aby mohl jít na zápas.

Filmy o Batmanovi boli vždy nezabudnuteľné. Týchto 10 zaujímavostí o nich (možno) ani len netušíš
Zdroj: Warner Bros.

2. Fanoušci odmítali účast Michaela Keatona a režiséra Tima Burtona

Po ohlášení, že Batmana si zahraje Michael Keaton a režie se chopí Tim Burton, začaly studiu Warner Bros. chodit nespokojené dopisy fanoušků. Keaton předtím nehrál v příliš úspěšných filmech a známý byl zejména díky fantasy komedii Beetlejuice.

Tu režíroval právě Burton, který měl tehdy kromě Beetlejuice na kontě jen krátké filmy a animáky. Tito, že mají natočit kvalitního Batmana? Rozrušení fanoušků bylo pochopitelné. 

Naštěstí Warneři jim důvěřovali, a tak jsme se dočkali dvou vynikajících filmů o Batmanovi. Keatonovoa verze se po téměř 30 letech vrátí v sólovce Flashe, o čemž se více dozvíš zde.

3. Propadák Batman Forever a Batman a Robin natočil Joel Schumacher, který dal Batmanovi bradavky

Poté, co Batman Returns z roku 1992 vydělal méně než jeho předchůdce, dostal Tim Burton od Warneru vyhazov. Chtěli mnohem více rodinně laděný film, který by nebyl tak seriózní a temný, spíše barevnější. Souviselo to s tím, že Batman Returns měl mnoho reklamy v McDonald's. Jejich zákazníci, rodiny s dětmi, se tak vydali do kina, jen aby tam viděli vraždění, násilí a Penguina, jak někomu ukousne nos. 

Najali proto Joela Schumachera, aby natočil úplně jiného Batmana. Vyměnili nakonec i herce hlavní postavy a kostým si nasadil Val Kilmer. Ten to však po trojce také vzdal. Role ho nenadchla a spokojeni s ním nebyli ani tvůrci. Podle režiséra šlo o velmi komplikovanou osobu, se kterou se pracovalo jen těžko. 

Kvalita Batman Forever a Batman a Robin stojí na ramenou jak režiséra, tak i samotného studia, které si tuto cestu vybralo. Schumacher se ještě stihl podepsat pod další osudovou chybu. Na kostým George Clooneyho, který hrál Batmana v Batman a Robin, nechal udělat umělé bradavky. 

Toto bylo maximálně nevkusné a příšerné. 


4. Jak do Batmobilu vrazil opilý řidič, kolik stálo jeho zhotovení a proč potřeboval Nolan až 7 verzí vozidla?

Christopher Nolan chtěl, aby se jeho Batmobie hodil do serióznějšího a uzemněnějšího zpracování Batmana. Fantasy model z Burtonových filmů nepřicházel v úvahu. Nadesignovali tak Tumbler, „tank“, který vážil dvě tuny a z 0 na 100 km/h to dal za 6 sekund. Maximální rychlost vozu byla 260 km/h.

Sestrojení prvního Tumblera stálo 150 000 tisíc dolarů a rok inženýrských prací. Nolan věděl, že to bude opravdu komplexní stroj, a tak přišel jeho design ještě před samotným začátkem příprav filmu. Prototyp dokončili 2 týdny předtím, než ho potřebovali využít při natáčení.

Vzhled vozidla překvapil opravdu mnohé. Své by o tom mohl říci jeden z obyvatel Chicaga. Opilý řidič při pohledu na Batmobil zpanikařil a lekl se, že přiletěli mimozemšťané. Šlápl na plyn a napálil to rovnou do Tumbler. Nic vážného se naštěstí nestalo.

Pro zajímavost: Batmobil Tima Burtona stál 162 500 dolarů a technici ho dávali dohromady 100 dní. Štáb měl k dispozici pouze dva modely. Nolan jich zase měl sedm. K natáčení honiček a rychlosti využívali dva. Jeden sloužil k natočení přední hydrauliky v akci. Další byl k zobrazení propanového posilovače (turba).

Filmy o Batmanovi boli vždy nezabudnuteľné. Týchto 10 zaujímavostí o nich (možno) ani len netušíš
Zdroj: Warner Bros.

Pátý Tumbler byl označen jako „Arrival Tumbler“. Byl ve scénách, kdy z něj Batman vystupoval a střecha se na něm musela umět skládat. Šestý Tumbler byl interiérově plně zařízený a také mnohem prostornější, aby v něm bylo dost prostoru pro kamery a štáb. Sedmý Tumbler byl na pětině velikosti těch ostatních a sloužil l natočení scén, kdy s ním Batman skákal.

5. Nolan natočil trilogii Dark Knight jen proto, aby mu Warner dal peníze na Inception

Christopher Nolan přemýšlel nad Inception již více než 10 let. Warner Bros. mu ale na film odmítal dát tolik peníze (snímek nakonec studio vyšel na 160 milionů dolarů). Režisér a scenárista musel nejprve dokázat, že si s takovým velkým blockbusterem poradí. Warner tehdy akorát sháněl režiséra pro nový film o Batmanovi.

Nolan je během patnáctiminutového setkání přesvědčil, že je tím pravým člověkem. Podepsal smlouvu na celou trilogii, přičemž si mezi každým filmem mohl natočit něco vlastního (Inception a Prestige).

6. Nebýt Heatha Ledgera, nebyl by žádný Joker, a už vůbec ne tak dokonalý

Heath Ledger přišel s vlastním stylem Jokerova smíchu. Na více než měsíc se zavřel v hotelovém pokoji, izolován od všeho, naplno ponořen do své role. Mimo natáčení se choval normálně a Jokerovo alter ego probudil až se spuštěním kamer. Nechtěl, aby si herci na jeho smích a šílené chování zvykli. Pokaždé, když viděli Jokera, bylo to autentické a mrazivé. 

Heath stojí i za designem make-upu. Jednoho dne ho napadlo, že Joker by se také maloval sám. Koupil si proto šminky a ukázal se tvůrcům s vlastním make-upem. Nolanovi a spol. se to líbilo natolik, že požádal maskéry, aby jeho vzezření napodobili v každý natáčecí den.

Heath se postaral i o další Jokerův charakteristický rys. Jeho neustále mlaskání a hýbání rty je důsledkem umělých doplňků, které zohavily Jokerovu tvář. Nolanovi se jeho zlozvyk líbil natolik, že jej poprosil, aby to dělal pravidelně. 

O těchto věcech si možná věděl. Ale tušil jsi, že Heath režíroval obě videa, která Joker poslal GCN a v nichž vydíral Batmana? Na první ještě dohlížel Nolan, ale po něm svěřil Heathovi kompletní kreativní volnost a druhé video už zrežíroval zcela sám. 

7. Dark Knight Rises je Nolanův nejdražší film

Batman Begins stálo 150 milionů dolarů, Dark Knight 185 a Dark Knight Rises enormních 250 milionů dolarů. Warneru se tato investice vyplatila. Jen za poslední dva filmy vydělal v kinech více než 2 miliardy dolarů. Pro srovnání, takový Interstellar stál 165 milionů, Dunkirk 100 milionů, Inception 160 a Tenet více než 200 milionů dolarů.

8. Joker se měl objevit i v The Dark Knight Rises

Podrobnosti sice neexistují, ale různé spekulace napříč lety tvrdily totéž. Nolan i Heath Legder chtěli Jokera ukázat ještě minimálně jedenkrát. Objevit se měl na vlastním soudním procesu v The Dark Knight Rises. Pochopitelně však z toho sešlo po tragické smrti herce. Z úcty k němu následně v The Dark Knight Rises nepadne jméno Joker ani jednou.

9. Christian Bale usnul během natáčení Batman Begins. Vzbudil ho až překvapený Michael Caine

Noční život Bruce Wayna dohnal i jeho hereckého představitele Christiana Balea. Během jedné ze scén, kdy Wayne odpočívá po zdrogovaní Scarecrowovými toxiny, ho jeho herecký kolega Michael Caine přistihl při spánku. Šlo hned o první scénu, kterou Bale natáčel s Cainem a Morganem Freemanem (zahrál si Luciuse Foxe). 

Bale na posteli prostě usnul a neslyšel slovo „Akce!“. „Vzbudil jsem se tím, jak Michael Caine říká: ‚Podívejte na to, on sakra usnul, že? On normálně usnul!‘ a píchá mě přitom do žeber.“

 

Filmy o Batmanovi boli vždy nezabudnuteľné. Týchto 10 zaujímavostí o nich (možno) ani len netušíš
Zdroj: Warner Bros.

10. Přežil Bruce Wayne události The Dark Knight Rises?

Na konci filmu The Dark Knight Rises vidíme Alfreda na dovolené v italské restauraci. Ohlédne se kolem sebe a spatří svého věrného přítele Bruce společně se Selinou (Catwoman v podání Anne Hathaway). Alfred ho pozdraví a Bruce se na něj usměje. Stalo se to opravdu, přežil Bruce a následně zfalšoval svou vlastní smrt, přičemž zanechal své dědictví Johnu Blakeovi (Robin v podání Josepha Gordona-Levitta), nebo se to odehrává jen v Alfredově hlavě?

Fanoušci filmu o tom diskutují do dnešního dne (stejně jako o Totemu z Inception). Podle všeho to Bruce skutečně přežil. Nasvědčuje tomu hned několik událostí přímo z konce filmu. Lucius Fox se dozvídá, že autopilota na The Bat opravil sám Bruce Wayne, takže z vozidla mohl vyskočit, a to mohlo ujíždět s bombou v závěsu i nadále. 

Slyšeli jsme i to, že z Wayneova majetku mimo jiné chybí i náhrdelník jeho mámy. Ten později vidíme na krku Seline ve scéně, kdy si jich všimne Alfred. Aby toho nebylo málo, sám herec Michael Caine tvrdí, že Bruce skutečně přežil. Podle něj nešlo o žádnou představivost.

Domů
Sdílet
Diskuse