Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. září 2020 11:03
Čas čtení 1:06
Vojtěch Vanda

Tři ekologičtí aktivisté se přivázali k budově ministerstva financí. Upozorňují na chybějící ekologický rozpočet

NEWS ČESKO EXTINCTION REBELLION
Uložit Uložené

Protestující se v úterý ráno přivázali k ministerstvu financí řetězy.

„Dobrý den, zdravíme od ministerstva financí. Protestujeme proti jeho nečinnosti v otázce klimatické krize,“ začíná nejnovější video české buňky hnutí Extinction Rebellion z úterního rána. V něm jsou zachyceni tři protestující, kteří jsou přivázáni řetězy ke vchodu do instituce. Vadilo jim, že ministerstvo podceňuje opatření proti změnám klimatu. Vedle nich stáli jejich kolegové s transparentem: „Na mrtvé planetě ekonomika neporoste.“

Doporučeno
50 velvyslanců v Polsku podepsalo otevřený dopis na podporu práv LGBT komunity 50 velvyslanců v Polsku podepsalo otevřený dopis na podporu práv LGBT komunity 29. září 2020 7:42

Hnutí požaduje nejen od vládního finančního rezortu, ale od celé vlády součinnost v boji proti užívání fosilních paliv. „Blokujeme vchod do ministerstva financí, protože se nevymezuje proti fosilní politice, ale naopak ji podporuje,“ uvádí autorka videa, které od rána visí na facebookové stránce hnutí.  

V něm žena za kamerou chodila kolem třech mužů, kteří se přivázali ke vchodu instituce řetězy, a ptala se je na důvod, proč protestují. Každý z nich se zde nechal přivázat kvůli svým potomkům, a sdíleli prakticky i další důvody, které je donutily jednat. Vadí jim přístup vlády k fosilní politice a chtějí čistou planetu.

Další požadavky zmiňuje právě průvodkyně videem. „Další naše požadavky jsou: spravedlivý přechod na bezuhlíkovou ekonomiku pomocí občanských plén a uvádění pravdy,“ tvrdí.

Když se žena následně zeptala účastníků protestu na jejich pocity, tak pouze jediný ze tří nepociťoval neklid a diskomfort, který jim jejich póza (klečení či sezení na mokré zemi s přivázaným krkem k madlům instituce) přinesla.

Doporučeno
Koronavirus má celosvětově na svědomí již 1 000 000 obětí Koronavirus má celosvětově na svědomí již 1 000 000 obětí 28. září 2020 18:01

Podle všeho nepůjde o jedinou akci, která má vládu donutit jednat, což následně také zmínila. „Tohle je teprvé první z akcí tento týden, které mají mířit na instituce a na vládu, aby vyhlásila stav klimatické nouze a začala o krizi říkat pravdu,“ uvedla. Má jít o soubor akcí s názvem „Velká rebelie za život“, jež bude probíhat v týdnu na přelomu září a října.

Domů
Sdílet
Diskuse