Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. října 2020 9:15
Čas čtení 1:39
Matej Krajčovič

Donald Trump porušil karanténní pravidla. Opustil nemocnici, jen aby z auta zamával svým příznivcům

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Zbytečně tak ohrozil pracovníky tajné služby i všechny kolem, tvrdí lékař.

Americký prezident Donald Trump je stále v nemocnici poté, co se u něj objevily mírné příznaky nákazy koronavirem a měl i pozitivní test.

V pátek večer byl transportován do armádní nemocnice Waltera Reeda, která má kromě nezbytného zdravotnického vybavení a expertů i několik kanceláří, z nichž může prezident pracovat. 

Trump je pochopitelně stále pozitivní i přesto, že bere několik druhů vitamínů, Remdesivir i experimentální koktejl plný protilátek s názvem Regeneron, který před ním v kontrolovaném prostředí užívala pouze pokusná skupina méně než 300 pacientů. 

Americký prezident se však včera rozhodl nastoupit do auta jen proto, aby z okna obrněného SUV mohl zamávat svým příznivcům, informuje CNN.

Úřady v USA přitom pacientům s COVID-19 nařizují 14denní karanténu. Trump byl za tento krok okamžitě kritizován. Mezi nejhlasitějších odpůrce patří doktor James Philips, lékař, který pracuje přímo v nemocnici Waltera Reeda. 

„Každá osoba v tom vozidle během toho kompletně nepotřebného prezidentského ‚vození se‘ nyní musí být v karanténě na 14 dní. Mohou onemocnět. Mohou zemřít. Kvůli politickému divadlu. Vedeni Trumpem riskovali své životy pro divadlo. Toto je šílené,“ uvedl na Twitteru.

Kolem Trumpova zdravotního stavu navíc existuje řada pochybností. Od nástupu do nemocnice, který měl být jen „preventivním opatřením“, zveřejnil několik videí, na kterých vypadá poměrně dobře, nosí oblek a nekašle.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Do těchto zpráv ale nezapadají informace o tom, že už dvakrát dostal podporu kyslíku (ne samotný dýchací přístroj) a bere zmíněný, stále neověřený Regeneron. 

Posměch si prezident vysloužil i za fotografie, které z aktuálního pobytu v nemocnici Bílý dům posílá. Má na nich být Trump v plném pracovním nasazení, ale pokud si fotografii zazoomuješ, zjistíš, že pravděpodobně podepisoval jen prázdné listy papíru.

Spekuluje se, jak Trumpovo nakažení ovlivní blížící se prezidentské volby. Prezident, pokud se uzdraví, bude pravděpodobně pokračovat ve svých předchozích tvrzeních, že koronavirus USA zvládají a nejde zdaleka o tak vážnou pandemii, jak se snaží naznačit jeho odpůrci.

Doporučeno
Joe Biden nazval Donalda Trumpa rasistou a řekl mu, aby zavřel ústa. Kandidáti na prezidenta USA bojovali před kamerami Joe Biden nazval Donalda Trumpa rasistou a řekl mu, aby zavřel ústa. Kandidáti na prezidenta USA bojovali před kamerami 30. září 2020 8:56

Trump ale už na demokratického kandidáta Joe Bidena v průzkumech ztrácí 14 %, výrazněji se propadl zejména po první televizní debatě, kde se oba překřikovali a skákali si do řeči.

Domů
Sdílet
Diskuse