Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. října 2020 9:07
Čas čtení 11:30
Tereza Šnajdrová

Andrea Kalousová nejen o první spolupráci: Smála jsem se pod vousy a říkala jsem si, že jsou úplní blázni (Rozhovor)

OSOBNOSTI
Uložit Uložené

S Andreou Kalousovou o účasti v pořadu Tvoje tvář má známý hlas, České Miss, ale i Instagramu a zvládání negativních komentářů.

Andrea Kalousová v roce 2015 vyhrála Českou Miss World, díky čemuž se jí otevřely dveře do světa influencerů. V tomto roce se také objevila v oblíbené divácké show Tvoje tvář má známý hlas, na Instagramupřes 274 tisíc followerů a rozjela vlastní řadu oblečení Chybí mi kočky. Co stojí za jejím úspěchem? A jak se vypořádává s negativními komentáři? Pokračuj ve čtení rozhovoru a dozvíš se odpovědi i na tyto otázky.

Doporučeno
Modelka Barbora Fialová: Práci u Gucciho jsem si vydřela, bylo to jako nějaká reality show (Rozhovor) Modelka Barbora Fialová: Práci u Gucciho jsem si vydřela, bylo to jako nějaká reality show (Rozhovor) 26. září 2020 9:48


Ahoj Andreo, vím o tobě, že jsi v roce 2015 vyhrála Českou Miss World, která vlastně dá se říci odstartovala celou tvoji kariéru. Koho tenkrát napadlo tě přihlásit? Byla jsi to ty sama?

Tenkrát jsme se nepřihlásila sama, mě vlastně ani nenapadlo, že bych mohla mít nějaké takové vlohy. Ale když jsem v šestnácti letech přišla na internát, na zdravotnickou školu, tak mi už v prváku moje vychovatelka řekla, že až mi bude osmnáct, tak mě přihlásí do Miss. A já jsem si pořád myslela, že si dělá srandu, ale ona to fakt pak udělala, a dokonce se mnou jela na casting do Pardubic. Když jsem se pak dostala do finále, tak jsem jí to radostně volala a ona ani nebyla překvapená. Řekla mi, že to věděla, že si byla úplně suverénně jistá, že se tam dostanu.

Vždycky ses chtěla dostat do světa modelingu? Nebo jsi původně mířila do jiného oboru?

Vůbec, já jsem k tomu přišla jako slepá k houslím! Ale jsem za to strašně ráda, nikdy by mě to samotnou nenapadlo, a naopak bych měla obrovský strach to zkusit.

Chodila jsi na zdravotnickou školu, takže jsi chtěla být sestřička?

Jako když jsem se v nějakých 14 letech rozhodovala, kam půjdu na střední, tak jsem vlastně ještě vůbec nevěděla, co bych chtěla dělat. Tenkrát to za mě vlastně rozhodl táta, který říkal, že nemocný lidi budou vždycky a že jako zdravotní sestra budu mít práci vždy jasnou. Ale docela mě to i bavilo.

Andrea Kalousová (rozhovor)
Zdroj: Lucie Kryštofová

Máš nějaký zážitek z dob studia, na který nerada vzpomínáš?

Ježiši já jich mám z praxí! Ale to jsou teda dost nechutný bizáry, který snad ani nemůžu takhle popisovat. Ono se to hodně všechno točí většinou kolem exkrementů. Tím, že jsme tam chodili jako pomocníci, tak na nás ostatní sestřičky nechávaly takovou práci. Ale mám z toho hezký vzpomínky, ono pomáhat starším lidem je krásný a ty lidi jsou za to strašně vděční. Byla to taková přátelská spolupráce v příjemné atmosféře.

Po účasti v České Miss ti začali přibývat followers na Instagramu neuvěřitelnou rychlostí. Kdy ti došlo, že by ses tím mohla živit?

Když jsem byla v Miss, tak vlastně oni byli ti, kdo říkal, ať si hlavně budujeme Instagram, že se nám to jednou bude hodit jako naše portfolio. Moc jsem tomu nejdřív nerozuměla. A do té doby jsem rozhodně nebyla ten typ člověka, co sdílí svůj život na sociálních sítích. Třeba na Facebooku jsem přidala tak pět fotek za rok a už to mi přišlo hodně.

Smála jsem se pod vousy a říkala jsem si, že jsou úplní blázni platit mi za takovou blbost.

Takže tě minul trend psaní statusů jako „cítí se osaměle“?

A tak to zase ne. V nějakých třinácti letech bylo běžné, že jsem si třeba napsala status „slyším bouřku, strašně se bojím‘“ nebo „Jdu si uvařit ovesnou kaši, mňam.“ A další životně důležitý informace pro okolí. Každopádně když začínal Instagram a já měla už instrukce od Miss ať jej buduji, tak jsem pořád chodila na střední, kolikrát jsem se i styděla před spolužáky přidávat tak často, protože na to měli takový divný poznámky. Ale když už jsem to začala dělat, tak to nebylo s vidinou toho, že ze mě bude teda jednou ten influencer a že za to třeba budu mít nějaký peníze. Stále si pamatuji na moji první spolupráci. Bylo to v době, kdy jsem měla asi 60 000 sledujících. Z ničeho nic mi napsali ze Spotify, jestli bych na svém Instagramu sdílela nějaký svůj playlist a že mi za to zaplatí asi 5000 korun. Smála jsem se pod fousy a říkala jsem si, že jsou úplní blázni platit mi za takovou blbost. Kdo to tenkrát mohl tušit, jakým směrem se sociální sítě vyvinou.

Staráš se o svůj Instagram sama, nebo máš nějaký tým, který ti s tím pomáhá?

Úplně sama, podle mě je to na něm i vidět, nepřidávám tam žádné vyumělkované fotky. Myslím, že kdyby se mi o něj někdo staral, tak už by to nepůsobilo tak autenticky a ti sledující by to asi i vycítili. Touhle cestou se určitě vydávat nechci.

A řídíš si sama i spolupráce? Nebo na to někoho máš?

Už ano, ale byly doby, kdy jsem i to dělala sama. Já se totiž ráda podílím i na vymýšlení té kampaně a celého konceptu. Ale už jsem nebyla schopna to zvládat sama, takže se o spolupráce stará manager Roman Holárek, šéf agentury Pure Model, který má skvělé vyjednavačské schopnosti. Ale něco také občas přeposílám bratrovi, aby měl možnost zapojit se i on.

Bratrovi? Čím se živí?

Má vystudovanou psychologii, magistra na Karlovce. Já to vždycky hrozně ráda říkám, protože to pak vypadá, že jsem oba hodně chytří.

Podle čeho si vlastně vybíráš spolupráce a produkty, kterým budeš dělat reklamu?

Je to poměrně jednoduché. Musí mi to prostě sedět. Vždy mám největší radost ze značek, které znám, sama používám a vlastně i svým způsobem obdivuju. Tak v ten moment si říkám že to je něco, s čím ráda propojím svoje jméno. Musím mít k té značce nějaký vztah.

Andrea Kalousová (rozhovor)
Zdroj: Richard Nowak

A stalo se ti už někdy, že bys v rámci testování produktu zjistila, že je to propadák a odmítala jsi tomu udělat reklamu?

Jednou se mi bohužel stal opak. Jednalo se o moji třetí spolupráci na Instagramu v životě, ze které jsem měla původně hroznou radost. Firma mi poslala nějaké parfémy a spolu s nimi hned i finanční odměnu. Byla to částka, kterou mi ještě nikdo nikdy neposlal. Měla jsem z toho fakt radost, dokud jsem ty produkty neotevřela. Ty vůně mi moc nevoněly. Nevěděla jsem v ten moment co dělat. Bylo mi 18 a neměla jsem do té doby s takovými věcmi zkušenosti. Nechtěla jsem firmu urazit. Přestože mně parfémy moc nevoněly, tak se našlo spoustu lidí, kterým ano.  Nakonec jsem příspěvek zveřejnila, ale neměla jsem z toho dobrý pocit. Chybami se člověk učí a řekla jsem si, že už nikdy nechci, aby se něco podobného opakovalo. Teď si vždy raději nechám produkt zaslat předem, vyzkouším ho a pokud mi to nesedne, tak tomu tu reklamu prostě neudělám. A taky dnes už mi nedělá sebemenší problém říct firmě, že mi produkt nevyhovuje.

Baví tě i modeling jako takový? Nebo na to moc nejsi?

Já jsem se vlastně nikdy nechtěla věnovat modelingu ve smyslu přehlídková mola atd. Záměrně to tedy ani nedělám, protože mě to vlastně ani moc nebaví. Mám ráda akčnější věci, jako třeba focení nebo natáčení, jsem vlastně spíš taková fotomodelka, co fotí ty beauty věci a kampaně tohoto typu.

Jak Instagram ovlivňuje tvůj život? Je to takové, že pokud si máš vybrat ze dvou míst kam půjdeš, zavítáš radši na to víc instafriendly?

Dřív jsem to tak vnímala, kolikrát jsem přemýšlela že třeba za rok musím přidat fotku s takovou a takovou tématikou a jednu dobu mě to fakt vtáhlo do toho instafriendly světa. Ale dnes už to tak nemám, ráda si zalezu kamkoliv a na tomhle nelpím.

Sdílíš na Instagramu i své soukromí?

Myslím si, že takové to opravdové soukromí ne. Sdílím třeba něco ze svého bytu, moje kočky, lidé mohou poznat místa, kam třeba často chodím, ale svoje hluboké soukromí nesdílím.

Jak na to reagují tvoji přátelé? Že se třeba objevují ve tvých instastories?

Jim se to líbí! Mám skupinu kamarádek, které mám už od dětství a ty jsou rády, že jsou u mě na Instagramu, že jim to přihraje nějaké nové sledující.

A funguje to?

Funguje! 

Měla jsi někdy chuť s tím celým seknout a stáhnout se z toho sociálního světa?

Na telefonu mám nastavené upozornění, že mohu na Instagramu trávit jenom jednu hodinu denně, takže tam mi to nesežere tolik času, jako tomu bylo dřív. Ani mě to vlastně moc nebaví pořád scrollovat, málo kdy se mi stane, že tam narazím na něco zajímavého, hodně věcí se tam opakuje, kopíruje. Asi jsem nikdy neměla chuť s tím skončit, dnes už to je svým způsobem moje práce, takže by to bylo jako dát výpověď, což nechci a jsem moc vděčná, že to funguje tak, jak to funguje. Ale určitě je fajn tomu insta světu nepropadnout.

Andrea Kalousová (rozhovor)
Zdroj: Lucie Kryštofová

Jaký feed ty sama ráda sleduješ? Máš nějaké oblíbené profily?

Já mám ráda srandičky! Ráda koukám na videa, kde někdo padá a když mám blbou náladu, tak mi to hodně pomáhá. Nebo koukám na koťátka, roztomilá zvířátka, ale taky sleduju módu, dokážu ocenit, když se někdo třeba fakt hezky oblíkne a sladí kousky. Vlastně tam hledám i inspiraci.

Ukládáš si takhle nějakou inspiraci?

Teď si spíš ukládám zpívací videa lidí, který fakt obdivuju. Nebo třeba fotky, který bych chtěla udělat taky, ale to mám opravdu pouze jako inspiraci! Třeba bych ráda ty fotky posunula trochu jinam, ve svém stylu a tak. Hodně tam mám i oblečení.

Oblečení? Máš nějaký vysněný designérský kousek? Nebo si takové sny plníš průběžně?

Já jsem na tohle taková impulzivní. Že když se mi něco fakt hodně líbilo, tak si to koupím okamžitě. Ale zase nejsem člověk, co by investoval nějaký velký částky do oblečení. Pokud se mi něco líbí, ale stojí to fakt hodně peněz, tak si stejně většinou řeknu, že to fakt vlastně nepotřebuju a nekoupím si to.

A člověka se většinou nejvíc dotýká právě to, na čemu mu opravdu záleží nebo v čem si sám není jistý.

Lidé na internetu umí být velmi zlí. Jak se vypořádáváš s nějakými negativními komentáři?

Donedávna jsem moc negativních komentářů neměla, a když už se tam nějaký troll objevil, tak se mě moje komunita zastala a on ten komentář nakonec smazal. Což je zajímavé vidět, že sám zahrnuje kritikou, ale pokud mu to někdo vrátí, neunese to a komentář smaže. Jinak od té doby, co účinkuju v Tvoje tvář má známý hlas, tak už na Instagramu najednou není jenom ta moje komunita, ale přichází noví a noví lidé, aby napsali třeba i něco špatného. A člověka se většinou nejvíc dotýká právě to, na čemu mu opravdu záleží nebo v čem si sám není jistý. Měla jsem týden, kdy jsem nad těma komentářema přemýšlela a nebylo mi to úplně volný. Pak se to najednou obrátilo a teď je mi to jedno. Buď jsem si na ty negativní komentáře zvykla, nebo jsem konečně pochopila, že se mě nemůžou dotýkat názory lidí, které ani neznám a oni neznají mě.

A koukáš se vůbec na ty komentáře? Kdysi jsem viděla nějaký dokument o Taylor Swift, která právě říkala, že když si to čte ty negativní komentáře, tak pak má fakt velké psychické problémy.

Když na mě takový komentář náhodou vyskočí, tak se kolikrát i zasměju, něco je fakt mimo. Mimochodem Miss America je hodně zajímavý dokument. Ale upřímně jsem čekala od toho trochu víc. Moc se mi nechce věřit tomu, že vše dělá tak sama, jak v něm bylo vyobrazeno. Člověk to musí brát tak, že se nikdy nezavděčí všem, což je hrozně důležité. Čím dříve to pochopíte, tím volnější bytostí se můžete stát.

I přes to že vyloženě nesdílíš svůj soukromý život, veřejnost se o tobě pořád může dozvědět spoustu věcí. Stalo se ti někdy v souvislosti se sociálními sítěmi něco nepříjemného? Například stalking či něco podobného.

Tak to se mi naštěstí nikdy nestalo. 

Myslíš, že sociální sítě jsou něco, čím se budeš živit už navždy? Nebo máš nějaký záložní plán?

No to já mám záložní plán. Vydělané peníze si šetřím a chci je investovat do věcí, které mě naplňují. Ať už je to to zpívání, které mě opět začalo bavit, nebo moje kolekce oblečení Chybí mi kočky. Určitě si nemyslím, že Instagram je něco, co mohu dělat celý život, potřebuju dělat i další věci, chci vytvářet hodnoty.

Říkáš zase zpívání. Máš s ním nějakou zkušenost ještě před soutěží Tvoje tvář má známý hlas?

Mám! Rok jsem chodila na hodiny zpěvu a říkala jsem si, že bych se to strašně ráda naučila. Ale niterně jsem nevěřila tomu, že to jde, že hlasivky jsou jako sval, který lze vycvičit jako kterýkoliv jiný sval. Tenkrát jsem netrénovala poctivě, výsledky jsem moc neviděla. V rámci té výuky jsme nahráli cover, na který původně neměl vzniknout videoklip. Ale já ho nakonec udělala a právě díky tomu, i přes moje rezervy, jsem dnes v soutěži Tvoje tvář má známý hlas.

Doporučeno
Tvoje tvář má známý hlas: Andrea Kalousová rapem ve spodním prádle rozčílila porotkyni Tvoje tvář má známý hlas: Andrea Kalousová rapem ve spodním prádle rozčílila porotkyni 5. října 2020 10:50

Dva týdny před natáčením se mi udělal opar ze stresu!

To jsem se právě chtěla zeptat, jak k tomu účinkování tam vlastně došlo. Takže za to mohlo tvoje video?

V podstatě ano, ale chtěli vidět i další videa, kde zpívám. Oslovili mě vlastně již před rokem, a když mi to volal můj manager Roman Holárek, tak jsem se vyděsila. Nakonec to teda dopadlo až po roce. Ale měla jsem strašný nervy! Dva týdny před natáčením se mi udělal opar ze stresu! Po prvním vystoupení jsem se ale uklidnila.

Jak vnímáš to hodnocení tam? Není ti to třeba líto, když dostaneš málo bodů?

Já to neberu jako soutěž, je to spíš show pro lidi. Tam dostane jeden bod i fantastický zpěvák, takže já si to tak neberu. Spíš lituju tu porotu, nechtěla bych být na jejich místě. U bodování hodně taky záleží na písničce a její výběr neovlivníme.

V soutěži je hodně profesionálů, vidíš nějaký rozdíl v tom, jak tým TV Nova přistupuje k nim a jak k tobě?

Jsou na mě strašně hodní, mají se mnou velkou trpělivost. Myslím, že si všichni uvědomují, že pro mě je to něco naprosto nového. Ale říkají, že se díl od dílu zlepšuji.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

A jo! Bojuju a bojuju @tvojetvarmaznamyhlas #nevzdamse #blondagain Ještě chvíli takhle a fakt si tu blond dám! #fergie

Příspěvek sdílený Angie (@andrea.kalousova),

Stíháš vedle toho vůbec i nějaké další aktivity? Co třeba děláš ve volném čase?

Můj volný čas je teď takový, že zpívám. Ani do fitka teď nechodím, protože mám pořád taneční trénink nebo vyřizuju věci skrze Chybí mi kočky.

Dovolím si ještě odbočit k tomu Instagramu. Před několika měsíci byly skryty počty likeů. Tato čísla prý ovlivňovala psychiku mladých, kteří měli například deprese kvůli jejich malému počtu. Myslíš si, že to byl správný krok?

Souhlasím s tím, protože like je pro nás psychologicky něco jako pochvala. A lidé jsou závislí na pochvalách, takže na ně ten počet fakt funguje. Ale představ si, že já ty počty likeů pořád vidím! Oni to teprve testují, takže pro můj účet se vlastně vůbec nic nezměnilo. Ale třeba Kamil to nevidí, moje kamarádky to nevidí, je to fakt náhodně vybrané. 

Souhlasíš s tím, že většina lidí na sociálních sítích ukazuje pouze to hezké a problémy každodenního života nikdo neukazuje? 

Naprosto s tím souhlasím.

A věřím, že taky nechceš dávat ostatním náboje, aby věděli, že se cítíš špatně a mohli by toho zneužít.

Proč myslíš, že to tak je?

Nikdo moc nechce ukazovat svoji slabost. Když vidíš ostatní profily, kde nikdo nesdílí svoje deprese a špatné nálady, a naopak se tam lidé motivují, tak to prostě taky nechceš dělat. A věřím, že taky nechceš dávat ostatním náboje, aby věděli, že se cítíš špatně a mohli by toho zneužít. Ale myslím, že by se to mělo dělat, patří to k životu a podle mě by to ostatní uvítali, aby věděli, že nejen oni se cítí nějak špatně. Mně se třeba hrozně líbilo, když Justin Bieber odhalil ty svoje psychický problémy, jsme přeci všichni jenom lidi.

Kromě sociálních sítí se věnuješ i dalším projektům, máš vlastní merch Chybí mi kočky. Proč zrovna kočky?

Vždycky jsem měla ráda kočky, sama mám dvě doma a ten název vlastně vznikl tak, že jsme byli s přítelem na dovolené a on mě natáčel, když jsem byla smutná. Ptal se mě, co se děje a já mu říkala, že i když jsme na tom nádherném ostrově na lodi, tak chci domů, že mi chybí kočky. To video se stalo virálním a má asi 500 tisíc zhlédnutí, lidi na to dokonce začali dělat remaky, tak jsem rozhodla z toho udělat trička s větami z toho videa. Nechtěla jsem to dělat jako klasický merch, že mi někde potisknou trička z Číny, chtěla jsem podpořit českou ekonomiku, takže to vyrábíme u nás a je to kvalitní český produkt.

Je cílem tvého merche i nějaký podpora zachráněných koček?

Jo, část z výtěžku jde na pomoc Azylu Gaia, který má jedna paní v důchodu v Hanušovicích. Stará se asi o 90 koček a tím že je starší, hůř se jí vybírají peníze, takže jsem se rozhodla, že ji tímto podpořím.

Věnuješ se i nějakému dalšímu dobrovolnictví?

Ne nijak pravidelně, ale když mi nějaký projekt dává smysl, tak se ráda připojím. Upřímně na to teď skrze Tvoje tvář má známý hlas nemám kapacitu. Teď vlastně jenom trénuju, zpívám a spím.

Co bys poradila začínajícím influencerkám, které chtějí být jednou úspěšné jako ty? Co stojí za úspěchem zajímavého a oblíbeného účtu?

Nemůžu poradit i jen tak něco do života?

To samozřejmě můžeš.

Tak já bych chtěla všem poradit, aby se nebáli zkoušet nové věci, aby se nikdy nenechali odradit názory ostatních lidí a ať si všichni jdou za tím, co chtějí a nenechají si zničit sny od lidí, kteří skoro ani nevylezli z baráku. No a ten Instagram, to je těžký, vlastně ani nevím, co je klíč k úspěchu. Určitě být sám sebou a přidávat reálný věci.

To mě přivádí ještě k jedné poslední otázce. Myslíš si, že vzhled je v tomto případě hodně důležitý?

Důležitější je osobnost člověka. Když je člověk energický, vtipný a přináší lidem dobrej vibe, tak ho budou sledovat nehledě na to, jak bude vypadat.

Domů
Sdílet
Diskuse