Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2020 19:01
Čas čtení 1:45
Tereza Šnajdrová

Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny opět odmítal odpovídat na otázky poslanců

POLITIKA ANDREJ BABIŠ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ve čtvrtek se uskutečnila schůze Poslanecké sněmovny včetně ústních interpelací na předsedu vlády Andreje Babiše. I když poslanci pokládali jasné otázky, premiér se v odpovědích pouze vymlouval.

Ve čtvrtek odpoledne proběhla další schůze Poslanecké sněmovny, na které došlo také k ústní interpelaci na předsedu vlády Andreje Babiše. K dotazům se přihlásil například Vít Rakušen z hnutí STAN, Dominik Feri za TOP09 nebo Olga Richterová z Pirátů. I přes velmi stručné a věcné dotazy se většině politiků odpovědi od premiéra opět nedostalo.

Doporučeno
Pirát Bartoš: Jsem připraven být příštím českým premiérem Pirát Bartoš: Jsem připraven být příštím českým premiérem 22. října 2020 14:01

První se ke slovu dostal předseda hnutí STAN, který měl na premiéra tři otázky ohledně dalšího plánu postupu vlády v souvislosti s koronavirem. Vít Rakušan žádal o informaci, kdy bude zveřejněn další postup nebo jaké konkrétní kroky se konají na pomoc seniorům. Místo odpovědi na tyto otázky se dozvěděl, že nikdo na planetě vir nezná a že pokud křivka nově nakažených bude růst, a že roste všude, tak se nám může stát, že v období mezi 7. a 11. listopadem budeme mít naplněnou kapacitu lůžek.

Poslanec Dominik Feri opět kritizoval (ne)komunikaci vlády, která při každém přijetí nových opatření na svém webu uveřejní několik stran psaných právní řečí, kterým většina spoluobčanů nemůžu rozumět. Andrej Babiš mu na oplátku pogratuloval, že má hezký Instagram. Na otázku, zda-li vláda vytvoří web, kde budou přehledně uvedena veškerá opatření, pak Andrej Babiš neodpověděl. Podle něj to mají dělat jednotliví ministři a vypíchl Twitter ministra Prymuly. Sám se potom přiznal, že se snaží svoji komunikaci zlepšovat. „Já vám rozumím, já se snažím zlepšovat moji komunikaci, i když mluvení není moje kategorie.“

Ačkoliv se většina dotazů týkala především koronaviru, našli se i tací, které zajímalo něco jiného. Jedním z nich byl například Pirát Lukáš Černohorský. Ten se dotazoval na prostředky k útlumu těžby uhlí a odpovědí mu bylo, že by s tím anti-babišovským programem měl již dát pokoj.

Doporučeno
Česko hlásí téměř 15 000 nově nakažených, od dnešního dne platí lockdown Česko hlásí téměř 15 000 nově nakažených, od dnešního dne platí lockdown 22. října 2020 7:21

S dotazy ohledně koronaviru přišla také poslankyně Olga Richterová z Pirátů. Ty se týkaly jednoho z nejvyšších nárůstu počtu mrtvých v Evropě a Babiše se ptala na to, jak českému národu tato čísla vysvětlí a kolik mrtvých je ještě zapotřebí k tomu, aby se omluvil za šíření bludů. Premiér ji, stejně jako většinu předchozích poslanců, nazval lhářkou a řekl, že je podle něj naprosto nevhodné o něčem takovém mluvit.

Petr Gazdík z hnutí STAN se zajímal především o výstavbu polní nemocnice na Výstavišti Letňany a tázal se, proč vláda využila nabídku za 26 milionů, když měla k dispozici pozemek zdarma

„Já chápu, že vláda může za všechno,“ začal svoji odpověď Babiš. Podle něj bylo nutné najít logisticky vhodné prostory pro výstavbu polní nemocnice, tedy některou z velkých výstavních hal na kraji města. K tomu jsou prý Letňany ideálním místem a na rozdíl od O2 areny umožňují v případě zhoršení situaci i další prostor pro zvětšení. Premiér také zdůraznil, že za tímto rozhodnutím nestojí přímo vláda, nýbrž Nemocnice Na Bulovce, která s Výstavištěm Letňany uzavřela smluvní vztah.

Domů
Sdílet
Diskuse