Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2020 14:01
Čas čtení 1:01
Tereza Šnajdrová

Pirát Bartoš: Jsem připraven být příštím českým premiérem

NEWS IVAN BARTOŠ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V následujících volbách se chce stát lídrem koalice se STAN a v případě většího úspěchu také dalším českým premiérem.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v rozhovoru pro Právo oznámil, že se chce stát příštím premiérem. Podle provedené analýzy jeho stranou by jim spolupráce s hnutím Starostů mohla vynést nad 30 % potenciálních hlasů. Bartoš mimo jiné také zkritizoval prohlášení ODS, která chtěla vyvolat hlasování o nedůvěře vlády. 

Doporučeno
Pražský primátor Hřib nastoupí jako dobrovolník do nemocnice Pražský primátor Hřib nastoupí jako dobrovolník do nemocnice 22. října 2020 12:19

Bude-li předseda Pirátů lídrem připravovaného koaličního bloku s hnutím STAN, bude následně dle jeho slov také připraven přijmout výzvu na pozici premiéra. V současné době již mezi Piráty a Starosty probíhá debata o spolupráci, podmínkou však je souhlas 60 % hlasujících v pirátském referendu. Bartoš v rozhovoru uvedl, že obě strany mají, co se důležitých otázek týče, až ze 70% shodu v programu.

Když se podíváte na synergii hlasování, tak kromě detailů, kde třeba narážíme na limity ukotvené v komunální politice, jsou shodná. Ať už je to směřování ČR liberálně demokratickým směrem, ať je to vztah k zahraniční politice, k EU, ale i celosvětové, ať jsou to otázky transparentnosti,“ doplnil předseda Pirátů.

Bartoš chce do případného jednání vstoupit s tím, že celostátní lídr koalice bude z Pirátské strany a je si jistý, že Starostové to vidí stejně. V jednotlivých krajích pak mohou být lídři podle síly stran v daných oblastech. Konkrétní počty lídrů pak vidí ideálně v poměru 11:3 a kandidáty v poměru 1:3.

Doporučeno
„Piráti jsou ve vládě z milosti,“ říká politolog k vyloučení Michailidu z vedení strany „Piráti jsou ve vládě z milosti,“ říká politolog k vyloučení Michailidu z vedení strany 7. června 2023 12:00

V rozhovoru mimo jiné také Bartoš zkritizoval postup vlády a absenci dlouhodobého plánu, který by se měl týkat pandemie koronaviru. Vládu pak vyzval k zavedení funkční chytré karantény a lepšímu trasování, které v současné chvíli v Česku takměř nefunguje. Ačkoliv tyto požadavky předal již před pěti měsíci, stále vyčkává a nesouhlasí s ODS a jejím pokusem o vyvolání nedůvěře vlády.

Domů
Sdílet
Diskuse