Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2020 18:26
Čas čtení 1:58
Vojtěch Vanda

Bečva je znovu znečištěná. K řece přijeli hasiči i policisté

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Únik neznámých látek má údajně znovu původ ve Valašském Meziříčí-Juřince.

Záchranné složky, respektive hasiči a policisté, musí znovu řešit znečištění řeky Bečvy. Složky byly přivolány v úterý v poledne do Valašského Meziříčí-Juřinky, odkud by měla pocházet kontaminace říční vody. Ze stejného místa měla být řeka otrávena i naposledy. Předchozí únik toxické látky z konce září zapříčinil úhyn asi 40 tun ryb

Doporučeno
Desítky tun uhynulých ryb, otrávení Bečvy kyanidem řeší policie Desítky tun uhynulých ryb, otrávení Bečvy kyanidem řeší policie 29. září 2020 19:28

Facebooková stránka města Valašské Meziříčí dnes varovala před vstupem do řeky Bečvy. „Důrazně nedoporučujeme veřejnosti až do odvolání vstup do řeky Bečvy, ani koupání zvířat či jakýkoliv odběr vody od mostu do místní části Juřinka směrem dále po toku řeky. V místní části Juřinka došlo k úniku dosud neznámé látky do řeky Bečvy, a to z výpusti pod mostem na pravém břehu řeky, která vede z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm,“ stojí v příspěvku který napsal mluvčí radnice Jakub Mikuš.

Policisté, kteří vyšetřují úterní únik neznámé látky do řeky Bečvy, odebrali vzorky vody a poslali je na laboratorní rozbor. Až teprve poté se uvidí, jaká látka se do řeky dostala.

Naposledy, jak jsme tě informovali, se do řeky Bečvy dostal jed kyanid, který zapříčinil ekologickou katastrofu. Řeka byla kontaminována v délce 38 kilometrů a v jejích vodách uhynulo na 40 tun ryb. Díky deštivému počasí, které zvýšilo odtok vody, naštěstí nedošlo k ještě větším ztrátám. 

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Látka se tehdy dostala do vody ze stejného kanálu, ze kterého unikla neznámá látka i dnes. Má se jednat o kanál, který ústí do vody z bývalého areálu firmy Tesla Rožnov pod Radhoštěm. Web Novinky.cz citoval starostu města Roberta Stržínka, který přišel s informací jako první.

Domů
Sdílet
Diskuse