Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. listopadu 2020 10:55
Čas čtení 0:41
Tímea Krauszová

Disney vytvořilo robota, ze kterého budeš mít husí kůži: Dokážeš vydržet jeho upřený pohled do očí?

NEWS DISNEY
Uložit Uložené

Jako by už rok 2020 nebyl sám o sobě strašidelný.

Roboti s téměř lidskými výrazy obličeje se dostávají stále více do popředí. Poslední úspěch výzkumného týmu Disney ti však možná nedá spát. Jejich humanoidní robot dostal několik realistických pohybů, které působí přirozeněji a napodobují lidské chování.

Doporučeno
Týnuš Třešničková: Sláva mi hodně dala, ale i vzala. Především moje soukromí, musím dávat velký pozor na to, co ukazuji (Rozhovor) Týnuš Třešničková: Sláva mi hodně dala, ale i vzala. Především moje soukromí, musím dávat velký pozor na to, co ukazuji (Rozhovor) 3. listopadu 2020 9:52

Čte, dýchá a všímá si svého okolí

Jde o robota bez napodobeniny lidské kůže s výjimkou okolí očí; dostal i oční bulvy a sadu zubů, díky čemuž spíše vypadá, že utekl z futuristického filmu o zombie apokalypse. Jedno mu ale musíme uznat: jeho pohyby jsou propracované do nejmenších detailů a působí opravdu lidsky.

Tento interaktivní robot pravidelně hýbe hlavou a hrudí jako při dýchání, dokáže napodobit pohyb očí při čtení a vnímat své okolí. Všimne si, když někdo vstoupí do místnosti, přeruší čtení, když na něj někdo zamává a dokáže se lidem zahlédnout do očí (natolik, že jim to zřejmě začne nahánět hrůzu).

„Chtěli jsme vytvořit interakci, která vytváří iluzi života,“ popsalo Disney své pohnutky při tvorbě tohoto stroje. Díky jejich zkušenosti ve světě animací hledalo nejen technologické řešení, ale vytvořilo robota, jehož mrkání, dýchání a interakce s okolím jsou hodnověrné.

Domů
Sdílet
Diskuse