Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2020 13:54
Čas čtení 1:47
Adam Smeták

Přespříští pondělí se možná začne rozvolňovat. Začátek nočního vycházení by se posunul na 23:00

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Sledovali jsme tiskovou konferenci ministerstva zdravotnictví ČR.

V Česku klesá průměrný denní přírůstek počtu nově nakažených osob. Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová uvedla, že se z nemoci uzdravilo již 300 719 osob a procento pozitivních z provedených testů kleslo na 27 %. Podle jejích dat zároveň také narostl počet trasovačů. Těm následně poděkovala. Až 98 % rizikových kontaktů je vytrasováno do 24 hodin.

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška je odhad čísla R pro Česko je momentálně 0,7 až 0,8

Trasování funguje

Trasování si pochvaloval i ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Je evidentní, že trasování funguje, funguje dobře a jeho kvalita se nadále zvyšuje. Počty vytrasovaných lidí jsou vysoké i stran procentuálních ukazatelů,“ uvedl. Mobilita podle něj poklesla o 60 až 80 procent

Přespříští pondělí se možná začne rozvolňovat. Začátek nočního vycházení by se posunul na 23:00
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Doporučeno
Student VŠE spustil web, který přehledně ukazuje vývoj koronaviru v obcích Student VŠE spustil web, který přehledně ukazuje vývoj koronaviru v obcích 13. listopadu 2020 13:00

„Je vidět, že se situace obrací, ale nesmíme polevit. Velký dík patří zdravotníkům, ale i ostatním lidem starajícím se o seniory a nám všem za to, že se chováme zodpovědně. Pakliže bychom to nedělali, tyto křivky by vypadaly úplně jinak,“ dodal ministr.

Přespříští pondělí se možná začne rozvolňovat. Začátek nočního vycházení by se posunul na 23:00
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Co je PES, a kdy začne vrčet?

Následně na tiskové konferenci představil nový Protiepidemický systém ČR, který dostal zkratku PES. Půjde o nový index rizika vyvinutý napříč zdravotnickými kapacitami v ČR. Na index bude navázáno rozvolňování či zavádění jednotlivých opatření. Cílem je dokázat maximálně predikovat vývoj epidemie a přizpůsobit se mu.

Vlastní index rizika bude mít škálu 0-100, na níž bude možné sledovat postupné zhoršování či zlepšování situace. Opatření budou navázána na 5 základních stupňů, která budou uveřejněna v grafice se psem. Ten se bude v nejlepší kategorii usmívat, v nejhorší cenit zuby.

Ministr dále uvedl, jaké parametry budou do výpočtu indexu zasahovat. Bude to počet lidí, kteří se v posledních době nakazili, dalším bodem bude kolik seniorů se v poslední době nakazilo, dále pak šíření viru v populaci a účinnost a rychlost zachycení nakažených.

Co se možná od 23. 11. uvolní 

• shromažďování povoleno do 6 lidí
• 20 lidí na svatbách
• začátek nočního vycházení posunut na 23:00
• 1. stupeň ZŠ ve třídě, 2. stupeň rotačně
• profi sporty bez diváků, amatérské zakázány
• venku sporty 6 lidí
• nadále všude home office, kde to jde
• restaurace (jen okénko)
• kultura zavřená
• obchody jako dosud včetně zavřeno v neděli
• služby dále zavřené

(PES vyžaduje pro všechny stupně vyhlášený nouzový stav.)

Čeká nás rozvolňování?

Index bude denně kalkulován od 16. listopadu na portálu ministerstva zdravotnictví. Blatný dále na tiskové konferenci ukázal, jaká by byla situace, pokud bychom systém PES používal již dlouhodobě. Už na konci léta bychom měli varování a systém by nás vybídl k zavedení restriktivních opatření. 

Ministr uvedl, že při vysokém indexu rizika bude potřeba zavádět celoplošná opatření, naopak v nižších stupních mohou postačit regionálně orientované restrikce. Podle Blatného bude zavedeno pravidlo tří dní, po kterých musí být zvýšené riziko ve vysokém stupni, aby byla zavedena restriktivní pravidla. Naopak při poklesu do nižší úrovně bude třeba počkat týden. 

Současná situace je podle Blatného v takovém stavu, že po týdnu bude možné vládě navrhnout přesun celé země z rizikové kategorie 5 do rizika 4

Domů
Sdílet
Diskuse