Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. listopadu 2020 12:33
Čas čtení 0:45
Viktor Kniš

Krematoria v Česku nestíhají spalovat mrtvé, někde už spalují na třísměnném provozu 24 hodin denně

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Situace v Česku se sice postupně stabilizuje, se zpožděním však přicházejí vysoká čísla obětí koronaviru.

Česko bylo několik týdnů na vrcholu žebříčku zemí nejvíce zasažených pandemií, i kvůli přísným opatřením se však situace postupně stabilizuje. Se zpožděním několika týdnů nyní přichází problém s velkým nárůstem obětí koronaviru, který je navíc umocněn zvýšenou úmrtností během podzimu. I kvůli tomu v České republice nestíhají krematoria, informuje portál tn.cz.

„Situace je rozhodně horší než za běžných okolností. Jedeme na třísměnný provoz,“ uvedla ředitelka Pohřebního ústavu města České Budějovice Kateřina Vrbová. Postupně se zvyšuje i počet pohřbů bez smutečních obřadů.

Problém má i krematorium v ​​Ostravě. Jelikož několik dní po sobě tam zaznamenali násobně více mrtvých než za běžných okolností, museli vybudovat venkovní mrazáky na těla.

Doporučeno
Flégr: Přijde i třetí vlna a bude nejhorší ze všech, není otázkou zda, ale kdy Flégr: Přijde i třetí vlna a bude nejhorší ze všech, není otázkou zda, ale kdy 13. listopadu 2020 16:09

Uznávaný český vědec Jaroslav Flegr, jehož předpovědi se dlouhodobě naplňují, už varoval i před třetí vlnou koronaviru ještě předtím, než přijde vakcína. Ta už sice existuje (v testovací fázi u několika firem), otázkou však je, jak rychle dokáží země očkovat tak velkou část populace, aby to mělo hmatatelný efekt.

„Pokud se vláda nebude chovat rozumně, tak to bude trvat donekonečna,“ konstatoval pro tn.nova.cz odborník, kterému se podařilo úspěšně predikovat například výrazný nárůst úmrtí. Otázkou podle něj není, zda třetí vlna přijde, ale kdy.

Domů
Sdílet
Diskuse