Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2020 9:27
Čas čtení 0:38
Adam Smeták

V těchto dvou krajích se riziko PES blíží nejhoršímu stupni

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V celorepublikovém skóre se ale blížíme již třetímu stupni.

Rizikové skóre systému PES, podle nějž se určují restriktivní opatření, v pondělí kleslo na 57 bodů. Přesunulo se tak ze čtvrtého do třetího stupně rizika. Pokud se v tomto stupni udrží po dobu pěti dnů, můžeme očekávat další rozvolňování. Index uvádí ministerstvo zdravotnictví na svém webu.

Podíváme-li se ale na mapku systému PES po krajích, zjistíme, že ve dvou krajích se riziko naopak přiblížilo nejhoršímu stupni. Konkrétně je řeč o Pardubickém a Karlovarském kraji, kde se skóre přes víkend vyšplhalo nad hodnotu 70.

Doporučeno
Přehledně: Kdy bude vakcína na Covid-19, které jsou nejnadějnější a kolik budou stát Přehledně: Kdy bude vakcína na Covid-19, které jsou nejnadějnější a kolik budou stát 19. listopadu 2020 15:39

PES třetí stupeň
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Naopak v hlavním městě Praha, kde byla situace delší dobu nejhorší, přibylo za neděli jen 108 případů, tedy nejméně od konce srpna. Index zde uvádí hodnotu 45, která se pomalu blíží už druhému stupni rozvolňování. Aktuálně je v Praze 8226 nakažených.

Počínaje pondělím 23. listopadu se Česko přesouvá do čtvrtého stupně systému PES, což znamená zmírnění některých restrikcí. Kupříkladu prodloužení otevírací doby obchodů do 23:00 a s tím spojené posunutí zákazu vycházení na stejnou hodinu. Nově se také bude moci scházet až 6 osob namísto současných dvou.

PES třetí stupeň
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

PES třetí stupeň
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

PES třetí stupeň
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Domů
Sdílet
Diskuse