Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2020 17:14
Čas čtení 0:44
Daniel Mikolášik

V Rusku začali očkovat proti koronaviru. Vakcína Sputnik má prý 95procentní účinnost

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V Moskvě vytvořili 70 očkovacích míst.

Rusko začalo očkovat lidi proti koronaviru. Vakcínu dostanou primárně osoby z rizikových skupin – zdravotničtí, sociální a pedagogičtí pracovníci. Ne však senioři. V Moskvě vytvořili 70 očkovacích míst.

Jak informuje BBC, na očkování používají vlastní vakcínu Sputnik, kterou zaregistrovali již v srpnu, ještě před ukončením klinických zkoušek. Rusové tvrdí, že je na 95 % účinná, přičemž nezpůsobuje žádné závažné vedlejší účinky. Doposud však prochází hromadným testováním.

Doporučeno
Yungblud: Moje první deska byla plná hněvu, nevěděl jsem, kam patřím a bylo to takové volání o pomoc (Rozhovor) Yungblud: Moje první deska byla plná hněvu, nevěděl jsem, kam patřím a bylo to takové volání o pomoc (Rozhovor) 4. prosince 2020 11:43

Lidé od 18 do 60 let si mohou už od pátku dohodnout bezplatný termín očkování přes internet. Zaregistrovaly se tisíce obyvatel, distributoři Sputniku však tvrdí, že do konce roku 2020 dokážou vyrobit jen 2 miliony dávek.

O víkendovém očkování informoval již ve čtvrtek moskevský primátor Sergej Sobianin. Ačkoli skupin osob, které mohou žádat o očkování, je zatím jen pár, podle slov primátora se bude rozpětí možných příjemců vakcíny rozšiřovat v následujících týdnech. V blízké době totiž očekávají dodávku většího množství dávek.

Každý očkovaný dostane dvě injekce. Jednu tento víkend a druhou 21 dní po prvním očkování. Vakcína Sputnik je prý levnější a méně náročná na uskladnění než jiné vakcíny, které mnohé farmaceutické firmy stále vyvíjejí.

Domů
Sdílet
Diskuse