Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2021 17:40
Čas čtení 1:19
Dominik Vetrák

Proč díky nadávkám lépe snášíme bolest? Vysvětlí ti to Nicolas Cage v dokumentu Historie nadávání

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Na Netflixu najdeš 6 krátkých dokumentárních částí o slavných amerických nadávkách. Jak vznikly a čím jsou zajímavé?

Nicolas Cage je moderátorem nového dokumentárního seriálu Netflix. Jmenuje se History of Swear Words (Historie nadávání), a pokud ti to není jasné z názvu: nadává se zde až až. Dokument má 6 dílů, přičemž v každém hosté rozebírají jiné nadávky. Konkrétně přijde řeč na F*ck, Sh*t, B*tch, D*ck, Pu*sy a Damn.

Jak můžeš vidět, poslední nadávku jsme ani necenzurovali hvězdičkou. Jak samotní tvůrci, tak i aktéři dokumentu totiž již nadávku Damn (sakra, do háje...) neberou až tak vážně. Damn se využívá i v běžné řeči, dokonce dětmi. V minulosti však šlo o jednu z nejhorších možných nadávek s přímým spojením na náboženství a víru.

Doporučeno
Od těchto filmů a seriálů jsme v roce 2020 čekali více Od těchto filmů a seriálů jsme v roce 2020 čekali více 5. ledna 2021 14:30

Seriál si tak hraje se slovíčkařením, vysvětluje původ nadávek a jejich změnu napříč staletími. Dělá to vtipně, využívá názory odborníků i nezaměnitelné charisma Nicolase Cage, který projekt moderuje. Zapomenout nesmíme ani na hosty, z nichž většina pochází ze zábavního průmyslu.

Komici, mezi nimiž zřejmě poznáš Nicka Offermana z Parks and Recreation, přidávají nadávkám další význam a mluví o nich v rámci toho, jak je využívají například ve svých stand-upech.

Jednotlivé díly mají jen něco přes 20 minut, takže celou první sérii pravděpodobně zkoukneš během jednoho dne. Je pravda, že se o nadávkách a jejich historii naučíš něco nového, větším lákadlem pro sledování je ale zábavný formát, který se tvůrcům mimořádně podařil. Můžeš se tak těšit na vtipy, zábavné experimenty či zajímavé hosty.

Pokud se tvůrcům podařilo do první série dostat mistra slova Sh*t – herce Isiaha Whitlocka Jr., očekáváme, že pokud bude v případné 2. sérii nadávka Motherf*cker, ukáže se i samotný Samuel L. Jackson.

Tvůrci si při nadávkách využívaných v proslulých v pop-kulturních dílech půjčují skutečné scény z filmů a seriálů bohužel při těch nejdůležitějších a nejzábavnějších se dočkáš jen jejich opisování. Na 99 % Netflix jednoduše nedostal povolení je použít. Není to jejich chyba, ale citelně chybí. 

To je však asi jediná výtka, kterou vůči History of Swear Words máme. Dokumentární minisérie je zábavná, dynamická a nikdy nenudí. Možná by tvůrci mohli příště zavolat více hostů, komiků či herců. Účast zmíněného Isiaha Whitlocka Jr. byla nesmírně nostalgická.

Domů
Sdílet
Diskuse