Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2021 19:17
Čas čtení 1:39
Tímea Krauszová

Video: Z budovy se vyplazil po čtyřech, nikdo mu neuvěřil, že nemůže chodit. Nemocnice v Torontu ho odmítla ošetřit

NEWS
Uložit Uložené

Video se po třech letech dostalo na veřejnost.

V kanadském městě Toronto muž zažil potupu a bolest, které si nezasloužil. V nemocnici mu nepomohli, lékaři neodhalili vzácnou chorobu (Guillain-Barrého syndrom) a poslali ho pryč. V bolestech se doslova vyplazil z budovy, televizi CBS se po třech letech od incidentu podařilo získat kamerový záznam. Nemocnice se musela omluvit.

Z nemocnice se vyplazil

„Ta bolest byla nesnesitelná. Nedokázal jsem normálně chodit,“ popisuje i po letech s třesem v hlase David Pontone. Dnes 45letý muž šel v roce 2018 na pohotovost s tím, že má nesmírně bolesti v nohách. Lékařům řekl, že si vzal léky na bipolární poruchu (duševní onemocnění, které způsobuje závažné deprese a manické epizody).

Doporučeno
Život Anny s hraniční poruchou osobnosti: Až 90 % hraničářů o sebevraždě buď přemýšlí, nebo se ji rozhodne provést (Rozhovor) Život Anny s hraniční poruchou osobnosti: Až 90 % hraničářů o sebevraždě buď přemýšlí, nebo se ji rozhodne provést (Rozhovor) 14. prosince 2020 9:54

Jeho stav byl stabilizovaný již sedm let, lékaři ale jeho bolest připsali právě jeho poruše. Mysleli si, že jde jen o epizodu a projde to. „Nejsou slova, kterými bych dokázal popsat, čím jsem si v tu noc musel projít.“ Pontona poslali domů, ale trvalo mu dobrých 20 minut, než se vůbec dostal ven z nemocnice. Ochranka mu zavolala taxi a pomohla mu nastoupit.

Znevažování či zpochybňování zdravotních potíží u lidí s mentální diagnózou je častý problém, tvrdí přední kanadská psychiatrička Vicky Stergiopoulos. Dokonce to může mít za následek i kratší život pacientů. „Do nemocnice jdou se zlomenou nohou a pošlou je na psychiatrii na kontrolu hlavy,“ říká pohoršena lékařka. I Pontone doufá, že jeho příběh pomůže dalším lidem s duševními chorobami, které trápí i něco fyzického.

CSB po letech získala videozáznam, ze kterého je jasné, že Pontone v nesnesitelných bolestech musel z nemocnice doslova vylézt po čtyřech. Nedokázal chodit, cítil se bezbranně, ale zdravotnický personál ho jen povzbuzoval slovy, že je silný, velký chlapec a že mu ve skutečnosti nic není.

Jeho bolesti byly skutečné

O několik dní později jeho psychiatr určil, že původ bolesti nebyl mentální a okamžitě byl převezen na jinou pohotovost. Tam mu neurolog diagnostikoval Guillain-Barrého syndrom.

Jde o akutní zánětlivé postižení periferních nervů, včetně míšních kořenů. Není to genetické, ale zánětlivé onemocnění a pacienti kromě rehabilitace často končí na plicní ventilaci pro selhání dýchání.

Vedoucí sestra Vanessa Burkoski se už muži a jeho rodině omluvila, po zhlédnutí videa řekla, že byla rozrušená. Rodinu video absolutně znechutilo: „Nechali ho venku jako psa. Nikdo si nezaslouží takové chování,“ řekla Pontoneho matka.

Naštěstí po několika měsících léčby se mu znovu podařilo postavit na nohy. David Pontone si najal i právníka, který ho zastupoval při snaze vysoudit kamerový záznam od nemocnice. Video se po dvou letech dostalo na veřejnost, přičemž kromě samotného pacienta jsou tváře zaměstnanců digitálně upravené. Zdravotní sestru, která aktivně „vyháněla“ pacienta, vyhodili už dříve.

Doporučeno
O sexu by se měly děti učit už odmala. Čím dřív, tím líp, říká Johanna Nejedlová O sexu by se měly děti učit už odmala. Čím dřív, tím líp, říká Johanna Nejedlová 21. ledna 2021 7:00
Domů
Sdílet
Diskuse