Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2021 6:54
Čas čtení 1:53
Tímea Krauszová

Ti, kteří umí květnatě nadávat, mají lepší slovní zásobu. Podle vědců jsou nadávky znakem inteligence

NEWS VĚDA
Uložit Uložené

Poslední desetiletí výzkumu ukazují výhody nadávání, o kterých naše babičky nevěděly.

„Nenadávej, nehodí se to!“ Zejména dívky poslouchají takové poznámky, ale téměř každý rodič a prarodič své potomky již okřikl, když si zanadávali. Prý to není slušné, je to projevem jednodušších lidí a nikdo vzdělaný to nedělá. Vědci si ale po desetiletích výzkumu myslí něco jiného. CNN píše o několika zajímavých výhodách nadávání: pokud se nestydíš nechat ústům svobodu, tak jsi zřejmě inteligentnější, tvořivější a lépe zvládáš bolest.

Projev inteligence a upřímnosti

Vědci ve studii z roku 2015 dospěli k závěru, že dobře vzdělaní lidé s bohatou slovní zásobou dokáží vymyslet více nadávek než ti, kteří jsou méně jazykově zdatní. Ve studii požádali účastníky, aby napsali co nejvíce slov, které začínají na písmena F, A a S (v angličtině). Dalším úkolem bylo napsat co nejvíce nadávek začínajících na stejná písmena. Výsledkem bylo, že ti, kteří vymysleli nejvíce slov, zároveň vypsali i nejvíce nadávek.

Doporučeno
Nicolas Cage ti ve vtipném seriálu od Netflixu vysvětlí, jak vznikaly nadávky a jaký mají pro lidi psychologický význam Nicolas Cage ti ve vtipném seriálu od Netflixu vysvětlí, jak vznikaly nadávky a jaký mají pro lidi psychologický význam 23. prosince 2020 12:17
Domů
Sdílet
Diskuse