Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2021 6:25
Čas čtení 1:55
Tímea Krauszová

Vědci dokáží předpovědět rozchod tři měsíce předem. Vše je prý zjevné ze zpráv, které si partneři posílají

NEWS
Uložit Uložené

Jazyk, kterým komunikujeme, se prý změní několik měsíců předtím, než se rozejdeme.

„Zdá se, že ještě dříve, než si lidé uvědomují, že se blíží rozchod, začne to ovlivňovat jejich životy,“ říká doktorandka psychologie Texaské univerzity v Austinu Sarah Seraj. Seraj pracovala na výzkumu, který sledoval jazyk, jakým lidé komunikují. Porovnáním více než milionu příspěvků na jednom subredditu dospěli výzkumníci k závěru, že komunikační jazyk lidí se změní několik měsíců předtím, než se rozejdou. Na základě této změny se dá předpokládat čas rozchodu.

Tvá slova naznačují konec vztahu

„Nevšímají si, kolikrát použijeme předložky, členy či zájmena, ale tato funkční slova se změní, když nastane převratná změna v našem psychickém a emocionálním rozpoložení,“ říká Seraj. Samozřejmě, studie, která vyšla ve vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, rozebírala slovník a způsob komunikace anglicky mluvících lidí.

Výsledky naznačují, že měsíce před rozchodem nás stav mysli (a zřejmě i stav našeho vztahu) ovlivní natolik, že se doslova změní způsob, jakým mluvíme. Jde o změny, které jsou sotva patrné, pokud je nezkoumáme do hloubky. Znát jsou v obyčejných slovech, kterým ani nevěnujeme pozornost.

Doporučeno
Too Hot to Handle: Takto dnes žije 10 soutěžících, kteří na exotickém ostrově nemohli mít sex v reality show Too Hot to Handle: Takto dnes žije 10 soutěžících, kteří na exotickém ostrově nemohli mít sex v reality show 27. dubna 2020 12:09
Domů
Sdílet
Diskuse