Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2021 12:21
Čas čtení 1:08
Tereza Šnajdrová

Změny v očkování: Od pondělí se mohou hlásit lidé nad 70 a očkovat začnou i praktičtí lékaři

Změny v očkování: Od pondělí se mohou hlásit lidé nad 70 a očkovat začnou i praktičtí lékaři
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ke včerejšímu dni bylo vykázáno celkově 623 820 očkování, z toho 232 792 lidí obdrželo obě dvě povinné dávky.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vystoupil v pátek na tiskové konferenci, na níž představil chystané změny v systému očkování, které nastanou od pondělí 1. března. Rezervační systém se otevře pro osoby starší 70 let a do očkování budou nově zapojení také praktičtí lékaři, což by mohlo pomoci urychlit proces vakcinace.

Doporučeno
V brněnské školce byly zachyceny 3 případy jihoafrické mutace koronaviru V brněnské školce byly zachyceny 3 případy jihoafrické mutace koronaviru 26. února 2021 10:07

V Česku je naočkováno šest procent populace, což se nijak nevymyká okolním státům,“ uvedl na tiskové konferenci ministr. Data přitom jasně ukazují, že Česká republika v očkování proti jiným státům Evropské unie opravdu zaostává

Ke včerejšímu dni bylo webu ministerstva zdravotnictví bylo vykázáno celkově 623 820 očkování, z toho 232 792 z nich obdrželo obě dvě povinné dávky. Vyočkováno je údajně 85 procent dávek, které máme k dispozici.

Od pondělí se rezervační systém otevírá i pro osoby starší 70 let, kterých je u nás zhruba jeden milion. Začne také očkování učitelů a tento proces by měla urychlit pomoc praktických lékařů, kteří se nově také zapojí do vakcinace. „Čas registrování nerozhoduje, rozhodující je zdravotní stav seniorů. Nemusí tedy čekat a registrovat se ihned po otevření registračního systému. Registrace při očkování učitelů bude fungovat za pomoci unikátního kódu,“ doplnil tuto novinku Jan Blatný (za ANO).

Doporučeno
Vláda chce na 3 týdny zakázat pohyb mezi okresy. Zavřít se mají i školy a školky Vláda chce na 3 týdny zakázat pohyb mezi okresy. Zavřít se mají i školy a školky 26. února 2021 7:18

Do očkování se zapojí zhruba 3 500 praktických lékařů, kteří se k tomu dobrovolně přihlásili. „Důležité je, že praktický lékař v systému uvidí, který z jeho pacientů je očkován a který registrován. Důležité je, aby zpočátku kontaktovali své pacienty z řad obyvatel 80+, který ještě nejsou očkováni a ani registrováni,“ řekl ministr.

Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci také upozornil na to, že vakcíny není možné naložit do auta a rozvážet je po městě. „Není možné, aby se někdo sebral, naložil vakcíny do auta a jezdil s nimi po Praze. Prosím, nedělejte to,” apeloval především na hlavní město. Podle něj takové chování může ohrozit distribuci vakcín, jelikož systém rozvozu je předem daný.

Doporučeno
První pacientce v Česku byl podán lék Bamlanivimab, který zabrání těžkému průběhu koronaviru. Po pár hodinách mohla odejít domů První pacientce v Česku byl podán lék Bamlanivimab, který zabrání těžkému průběhu koronaviru. Po pár hodinách mohla odejít domů 26. února 2021 10:47
Domů
Sdílet
Diskuse