Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. února 2021 13:47
Čas čtení 1:26
Tereza Šnajdrová

„Chováme se k sobě jako prasata,“ zní dnes z Poslanecké sněmovny

„Chováme se k sobě jako prasata,“ zní dnes z Poslanecké sněmovny
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
NEWS LUBOMÍR VOLNÝ
Uložit Uložené

V té se již od rána jedná o pandemickém zákoně a prodloužení nouzového stavu.

V pátek se ve Sněmovně opět sešli poslanci kvůli prodloužení nouzového stavu. Hnutí ANO spolu s ČSSD požádaly dolní komoru, aby jeho trvání prodloužila až do konce března, avšak opozice navrhuje vyhlásit nový nouzový stav, který by obsahoval určité změny. Na jednání to vře a poslanec Jiří Bláha (ANO) se osočil na Lubomíra Volného (dříve SPD), že se „chováme jako prasata“ a nenosíme roušky.

Doporučeno
Vláda chce na 3 týdny zakázat pohyb mezi okresy. Zavřít se mají i školy a školky Vláda chce na 3 týdny zakázat pohyb mezi okresy. Zavřít se mají i školy a školky 26. února 2021 7:18

Schůze měla začít dnes v 9:00 hodin, avšak kvůli jednání opozice s vládou byla zahájena chvíli po 11. hodině. Hned od prvních chvil to ve Sněmovně pořádně vře, neboť poslanci projednávají pandemický zákon a prodloužení nouzového stavu, které požaduje menšinový kabinet ANO s ČSSD.

Návrh považuji za přínosný,“ vyjádřil se ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) k pandemickému zákonu a požádal poslance o podporu senátní verze. Proti tomu se však ohradil Tomio Okamura (SPD), který zákon nepodpoří, protože v něm nebyly zapracovány připomínky jeho klubu. Ten požadoval například i to, aby byla opatření vyhlašována rovnou spolu s kompenzacemi. „Je to jinak pojmenovaný nouzový stav,“ uvedl Okamura.

Doporučeno
V brněnské školce byly zachyceny 3 případy jihoafrické mutace koronaviru V brněnské školce byly zachyceny 3 případy jihoafrické mutace koronaviru 26. února 2021 10:07

U řečnického pultíku emoce vyvolal i výlev poslance ANO Milana Brázdila, který před ostatní předstoupil v záchranářských montérkách. V naléhavém a dramatickém projevu pak uvedl, že sám jako doktor slouží, ale nenechal se naočkovat, aby nečelil následným otázkám. „Mám nyní strach ze smrti. Chraňte se,“ znělo z jeho úst.

Lubomír Volný (SPD) se schůze opět účastní bez roušky, což zvedl ze židle poslance Jiřího Bláhu (ANO): „Deset měsíců mám zavřené podnikání kvůli lidem jako jste vy. Nenosíme tu roušky, chováme se k sobě jako prasata,“ prohlásil podnikatel v pekařství.

Proti označení „prasata“ se ihned obořila Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra): „Opravdu si vyprošuji, abyste takhle tituloval lidi kolem a lidi obecně, protože ti nejvyšší neustále ukazují na veřejnosti, že kážou vodu, ale pijí víno. Ono se to dobře rozhoduje, když máte plnou peněženku,“ osočila se na Bláhu.

Doporučeno
Změny v očkování: Od pondělí se mohou hlásit lidé nad 70 a očkovat začnou i praktičtí lékaři Změny v očkování: Od pondělí se mohou hlásit lidé nad 70 a očkovat začnou i praktičtí lékaři 26. února 2021 12:21

K Volnému (dříve SPD) se vyjádřil i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který jeho chování odsoudil. „Kdyby se mě někdo ptal, proč jsme na tom špatně a měl bych na to laicky odpověď, tak je to právě kulturní problém. Máme v sobě porušovat pravidla, i historický vývoj k tomu vedl,“ křičel do mikrofonu u řečnického pultíku.

Jednání ve Sněmovně pro tebe i nadále sledujeme a o všech novinkách tě budeme informovat.

Domů
Sdílet
Diskuse