Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2021 11:02
Čas čtení 0:50
Vojtěch Vanda

Ivermektin je bezpečný, říká SÚKL

Ivermektin je bezpečný, říká SÚKL
Zdroj: TASR - Michal Svítok
NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ve čtvrtek poprvé sdělil, že podle posledních poznatků se Ivermektin jeví jako bezpečný lék.

Státní ústav pro kontrolu léčiv uznal, že se nový lék proti koronaviru, ivermektin, se podle posledních zjištění jeví jako bezpečný„Dosavadní poznání ukazuje na relativně dobrý bezpečnostní profil ivermektinu,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí ústavu Klára Brunclíková. Současně ale instituce upozornila na to, že pokud pacientovi byl lék podán, měl by zůstat pod kontrolou lékaře, informují Novinky.cz.

Doporučeno
Češi se během uzavírky okresů spoléhají na aplikace, ukazují jim místa policejních hlídek Češi se během uzavírky okresů spoléhají na aplikace, ukazují jim místa policejních hlídek 5. března 2021 10:09

Stanovisko ústavu je nyní na ministerstvu zdravotnictví. Vládní rezort dále rozhodne, jak se s touto informací naloží. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) každopádně již ve středu naznačil, že by mohl být lék distribuován praktickým lékařům, kteří by jeho aplikací pacientům mohli předejít jejich případné hospitalizaci. V návaznosti na jeho výrok lékaři požádali ministerstvo o metodické pokyny, jak lék podávat, jež by měly být hotové do poloviny března.

Ivermektin byl v poslední době velice diskutovanou látkou nejen v českých vědeckých kruzích. Například Společnost infekčního lékařství tvrdila, že „Ivermectin prokazuje v laboratorních podmínkách účinek na množení viru, k jeho dosažení je ale zapotřebí podat až stonásobek běžné dávky.“ Což by znamenalo, že by mohlo dojít k poškození zdraví pacientů.

Jak se ale zdá, není to nejspíš pravda. Jak se pro Právo vyjádřil Pavol Török z Východoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí, tak on léčí ivermektinem již déle než měsíc, a podává standardní množství látky, tudíž 0,2 mg na kilogram váhy.

Domů
Sdílet
Diskuse