Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2021 14:48
Čas čtení 0:34
Ondřej Jarůšek

Sčítání lidu 2021: Senioři se starším občanským průkazem mají problém se přihlásit

Sčítání lidu 2021: Senioři se starším občanským průkazem mají problém se přihlásit
Zdroj: Sčítání 2021
NEWS SČÍTÁNÍ LIDU 2021
Uložit Uložené

O změnu předpisů, aby se mohli přihlásit i držitelé dokladů bez strojově čitelných údajů, požádal ČSÚ až tento pátek.

Senioři, kteří mají starší občanský průkaz bez strojově čitelných údajů, mají problém přihlásit se do online systému sčítání lidu. Sčítat se přitom začalo už minulý týden, ale Český statistický úřad (ČSÚ) situaci neřešil ihned. O změnu předpisů, aby se mohli přihlásit i držitelé dokladů bez strojově čitelných údajů, požádal ČSÚ až tento pátek.

Doporučeno
Sčítání lidu 2021: Zde najdeš formulář a aplikace ke stažení do mobilu Sčítání lidu 2021: Zde najdeš formulář a aplikace ke stažení do mobilu 1. dubna 2021 16:35

Deník N s odvoláním na ministerstvo vnitra uvádí, že starší občanské průkazy má přibližně 16 tisíc lidí. Většinou se přitom jedná o seniory, pro které je s ohledem na epidemii vhodnější právě online sčítání než osobní kontakt se sčítacím komisařem.

ČSÚ nyní chce, aby se způsoby přihlášení do internetového formuláře doplnily o kombinaci data narození a čísla občanského průkazu. Úřad zároveň zmiňuje, že právní úpravu je třeba udělat co nejdříve, protože sčítání potrvá jen do 11. května.

Všechny důležité informace o sčítání lidu, domů a bytů jsme shrnuli v tomto článku, kde najdeš také formulář všechny potřebné odkazy. 

Doporučeno
Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací 26. března 2021 12:36
Domů
Sdílet
Diskuse