Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2021 22:05
Čas čtení 0:42
Kamila Šebestová

Dánsko zakazuje očkování AstraZenecou, Německo nepovolí druhé dávky

Dánsko zakazuje očkování AstraZenecou, Německo nepovolí druhé dávky
Zdroj: TASR/AP
ZDRAVÍ DÁNSKO
Uložit Uložené

Dánsko se tak stalo první zemí, která zcela zastavila používání vakcín AstraZeneca.

Rozhodnutí o stopce pro AstraZenecu podle portálu Reuters ovlivní i plán Dánska ukončit očkování na začátku srpna. AstraZenecu zřejmě nahradí vakcínou Johnson & Johnson. Tu odkládá mnoho evropských zemí pro podobné obavy z krevních sraženin, jaké jsou u AstraZenecy. 

Dánská zdravotní agentura prohlásila, že po prošetření souvislosti vakcíny AstraZeneca se vzácnými krevními sraženinami zjistila, že vakcína opravdu vykazuje vážné vedlejší účinky.„Proto jsme se rozhodli pokračovat s vakcinačním programem pro všechny cílové skupiny bez této vakcíny,“ řekla její ředitelka Soren Broström. 

Výrobci vakcíny AstraZeneca respektují rozhodnutí Dánska.

Doporučeno
Vakcína Pfizer do EU dorazí v podstatně vyšším počtu. Ve druhém čtvrtletí byla dodávka navýšena o 50 milionů Vakcína Pfizer do EU dorazí v podstatně vyšším počtu. Ve druhém čtvrtletí byla dodávka navýšena o 50 milionů 14. dubna 2021 17:01
Domů
Sdílet
Diskuse