Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. května 2021 10:57
Čas čtení 5:19
Daniel Mikolášik

Ruská verze Lil Pumpa, ale ještě šílenější. Kdo je Morgenshtern a jak se z youtubera stal nejposlouchanější raper?

Ruská verze Lil Pumpa, ale ještě šílenější. Kdo je Morgenshtern a jak se z youtubera stal nejposlouchanější raper?
Zdroj: Youtube/Morgenshtern
HUDBA
Uložit Uložené

Vyhodili ho z vysoké školy, protože natočil vlog, ve kterém školačce navrhl sex na toaletách. Jaká byla cesta youtubera až na vrchol rapové scény?

Umíš si představit Lil Pumpa, kdyby se narodil v Rusku? Podle všeho by splňoval velmi podobné charakteristické rysy a atributy, jako 23letý raper Morgenshtern, vlastním jménem Alisher Tagirovich Morgenshtern.

Začínal jako youtuber, ale dnes patří mezi nejznámější a nejúspěšnější ruské interprety na hudební scéně. Ve svých kontroverzních klipech rád ukazuje luxus, peníze, drahá auta, domy, šperky, ale i odpalování bomby. „Nepovažuji peníze za něco důležitého. Je to pouze papír, který můžete vyměnit za emoce,“ tvrdí raper.

Doporučeno
Kdo byl DMX a jak se stal legendou? Kdo byl DMX a jak se stal legendou? 9. dubna 2021 22:09

Pro změnu jsme se vydali na druhou stranu zeměkoule, a to po stopách rapera s tetováním satanistického symbolu 666 nad okem, jehož skladby se dostaly nejen do světových hitparád, ale již i mezi mainstreamové uživatele TikToku. Seznam se s Morgenshternem a jeho cestou za úspěchem.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč ho přezdívají ruský Lil Pump.
  • Jak vypadala jeho první skladba, kterou nahrál, když mu bylo 12 let.
  • Pro jaké video ho rektor vyhodil z univerzity.
  • Kterým raperem, co spolupracoval se slovenským vydavatelstvím FC*K THEM, pohrdal.
  • Kdo je jediný známý americký raper, který se objevil u Morgenshterna na featuringu.
  • Která jeho skladba se stala virální na TikToku.
  • Proč si nechal na obličej vytetovat satanistický symbol 666.
Morgensternraper
Zdroj: Wikimedia/Okras

Z youtubera až na vrchol rapové scény

Alisher se narodil 17. února 1998 v ruském městě Ufa v centru Baškirska. Hudba mu imponovala odmala a jeho matka, která živila rodinu podnikáním v oblasti obchodu s květinami, ho v koníčku plně podporovala. Otec byl úspěšný byznysmen, ale rodinu ještě před synovým narozením opustil.

Morgenshtern se s otcem před jeho smrtí viděl jen párkrát. Když mu bylo dvanáct let, matka mu ze služební cesty přivezla pokročilejší studiový mikrofon, na který v roce 2010 pod pseudonymem DeeneS MC nahrál svou historicky první skladbu.

Doporučeno
The Kid LAROI: z bezdomovce až na vrchol světa aneb jak 17letý raper přepsal historii The Kid LAROI: z bezdomovce až na vrchol světa aneb jak 17letý raper přepsal historii 5. dubna 2021 9:30

K debutu s názvem Мы выше облаков (Jsme nad oblaky), na kterém mu sekunduje jeho kamarád Sasha s uměleckým jménem Bílý Ap, vznikl i doprovodný videoklip. V něm oba rapují na různých místech v Ufě – v parku, na dětském hřišti nebo v ulicích –, a přestože kvalita odpovídá jejich věku a téměř nulovým zkušenostem, již v tomto počinu je cítit počátek budoucího potenciálu.

Mikrofon od matky používal Morgenshtern symbolicky jako poctu ještě donedávna. Jelikož nepocházel z nejbohatší rodiny, snažil se během střední školy vydělávat si různými způsoby. Nějakou dobu brigádničil jako kurýr nebo umývač aut. Přitom se věnoval hře na akustické kytaře. Hraním na ní si v podchodech v rodném městě také přivydělával nějaké peníze.

Morgenshternraper
Zdroj: Instagram/Morgenshtern

Během studia na střední škole vydal i pár melodičtěji laděných skladeb, na kterých se sám doprovázel právě hrou na kytaru. Šlo však převážně o satirické skladby s vulgárními texty. Pro malé výdělky se na brigády nakonec vykašlal. Rozhodl se jít s kůží na trh a zkusit si vydělávat pod vlastní značkou.

V roce 2013 si proto založil kanál na Youtube, na kterém publikoval zpočátku zejména vlogy. Pro svou kontroverzní osobnost si našel nemalé publikum a jeho videa byla stále sledovanější. Proslavil se zejména sérií videí s názvem #EasyRap, ve které ukazoval, jak jednoduché je v dnešní době vytvořit rapový hit. Na jednom z nich spolupracoval i se známým ruským raperem Facem.

Pro nemravné vlogy ho vyhodili z univerzity

V teenagerském věku zažíval poměrně rušné období. Změnil si úřední příjmení z Valejev na umělecké Morgenshtern. Přestože se mu podařilo úspěšně dostat na vysokou školu, konkrétně na pedagogickou fakultu, dlouho se na ní neohřál.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97647 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jakou studoval vysokou školu a proč ho z ní vyhodili.
  • Jakého rekordu dosáhl na známé ruské platformě VKontakte po vydání posledního alba.
  • Proč byl rok pandemie pro něj přelomový.
  • Kolik rublů daroval na pomoc sirotkům a proč jde o satanistickou symboliku.
  • Proč podle vlastních slov nemá čas na vážný vztah.
Domů
Sdílet
Diskuse