Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2021 15:15
Čas čtení 1:34
Tímea Krauszová

Čínská raketa, která se nekontrolovaně řítí k Zemi, spadne v průběhu tohoto víkendu. Je šance, že ohrozí Česko?

Čínská raketa, která se nekontrolovaně řítí k Zemi, spadne v průběhu tohoto víkendu. Je šance, že ohrozí Česko?
Zdroj: NASA
TECH
Uložit Uložené

Podle odhadů by to mohlo být už dnes v noci.

Čína ve čtvrtek 29. dubna úspěšně vypustila do vesmíru první modul své budoucí orbitální stanice s názvem Tchien-che 1. Stanice má být dokončena někdy kolem roku 2022.

Modul Tchien-che (v překladu Nebeská harmonie) do vesmíru vynesla raketa Dlouhý pochod 5B. Mise se podařila, ale nad modulem ztratili Číňané kontrolu. Nyní se neřízeně řítí zpět na Zemi a nikdo neví, kde a kdy přesně dopadne. Podle portálu iMeteo by to mělo být v sobotu v noci.

Doporučeno
Archivní víno, které zrálo ve vesmíru, se bude dražit za více než 20 milionů korun Archivní víno, které zrálo ve vesmíru, se bude dražit za více než 20 milionů korun 7. května 2021 6:41

Neřízená střela

Čínská nosná raketa CZ-5B váží téměř 22 tun a ačkoliv nejpravděpodobněji skončí v oceánu, není to jisté. Podle EUSST to bude někde mezi 41,5 stupně severní šířky a 41,5 stupně jižní šířky (takže Česko je prakticky neohrožené). Nelze však vyloučit, že spadne na pevninu. Odhadnout to je ale velmi těžké.

„Nyní máme chybu v odhadu asi den. Tato raketa se pohybuje rychlostí 7,8 kilometru za sekundu. Pokud netrefíte o jednu minutu, už jste 500 kilometrů mimo. Pokud se spletete o 10 minut, už můžete trefit jiný kontinent,“ řekl pro Deník N Jiří Šilha, astronom z Katedry astronomie, fyziky Země a meteorologie Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK. Teoreticky by mohla spadnout v jihu Evropy, v Africe, v Jižní Americe, ale i na teritoriu USA či Asie. Šilha odhaduje šanci, že by došlo k úmrtí, na jednu k několika tisícům.

Ani informace o tom, že Čína nad raketou ztratila kontrolu, nejsou potvrzeny. Jde o dohad postavený na faktu, že raketa rotuje kolem vlastní osy, což při kontrolovaném pádu není běžné. Většina by měla shořet v atmosféře, ale 20-40 % dopadne na Zem. Jde zejména o části, které jsou odolné vůči teplu (trysky či palivová nádrž).

Loni kusy čínské rakety Dlouhý pochod 5 spadly na území Pobřeží slonoviny, kde způsobily několik méně závažných škod ve venkovské oblasti.

Americké vesmírné velení, které objekt pozoruje, odhadlo, že raketa vstoupí do zemské atmosféry ještě tento víkend. Podle jejich radarů se zúžilo časové okno na dnešní noc, nejpozději by měla dopadnout v neděli ráno. Tolerance je několik hodin.

Domů
Sdílet
Diskuse