Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2021 13:41
Čas čtení 1:04
Ondřej Jarůšek

V Česku o víkendu hrozí povodně, meteorologové varují před dalším stoupáním hladin řek

V Česku o víkendu hrozí povodně, meteorologové varují před dalším stoupáním hladin řek
Zdroj: Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy
NEWS
Uložit Uložené

ČHMÚ vydává aktualizovanou výstrahu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal aktualizovanou výstrahu před povodněmi. Varování od sobotních 12 hodin platí pro Prahu, ale i části Středočeského a Ústeckého kraje. Od 15 hodin platí výstraha také pro část Vysočiny a části Jihočeského, Moravskoslezského Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého kraje.

„Vzhledem ke kulminaci dolní Berounky a dolní Sázavy a dalšího zvýšení odtoku z vodního díla Vrané bude ještě stoupat hladina dolní Vltavy a následně i dolního Labe,“ uvádí meteorologové k aktuální situaci.

Česko trápí vydatný déšť už od středy, dnes prvního povodňového stupně dosáhlo 19 měřicích stanic ČHMÚ. Meteorologové však očekávají, že přeháňky a ojedinělé bouřky budou dnes odpoledne a v noci na neděli pokračovat. 

Doporučeno
Hladiny řek v Česku se budou zvedat. Meteorologové varují před povodněmi v těchto krajích Hladiny řek v Česku se budou zvedat. Meteorologové varují před povodněmi v těchto krajích 14. května 2021 8:36

„V sobotu později odpoledne se budou vyskytovat přeháňky, ojediněle bouřky s úhrny kolem 15 mm. Ve druhé polovině noci na neděli očekáváme občasný déšť, přechodně vydatnější s úhrny kolem 20 mm/3 h, celkově kolem 25 mm,“ dodávají meteorologové. Ti vzhledem k již vysoké nasycenosti území a předpokládaným srážkám očekávají vzestupy hladin ojediněle až na 2. stupeň povodňové aktivity

V souvislosti s výstrahou před stoupáním hladin řek platí také varování pro občany ze zasažených oblastí. Lidé by se měli vyvarovat koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí. Neměli by ani vstupovat nebo vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Doporučuje se také omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Domů
Sdílet
Diskuse