Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2021 17:47
Čas čtení 0:57
Ondřej Jarůšek

Zeman není schopen vykonávat funkci prezidenta, tvrdí senátní bezpečnostní výbor

Zeman není schopen vykonávat funkci prezidenta, tvrdí senátní bezpečnostní výbor
Zdroj: TASR - Oliver Ondráš
POLITIKA
Uložit Uložené

Podle předsedy výboru Pavla Fischera je Zemanovo chování neslučitelné s Ústavou.

Miloš Zeman není podle senátního bezpečnostního výboru schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. Senát bude rozhodovat o tom, zda bude současná hlava státu zbavena funkce.

„Prezident Miloš Zeman není schopný vykonávat úřad prezidenta republiky. Je v řadě okamžiků dezorientován, jedná bez koordinace s vládou,” sdělil předseda výboru Pavel Fischer.

Podle něj je Zemanovo chování neslučitelné s Ústavou. „Vyvrcholením v tomto smyslu bylo jeho chování v krizi kolem vrbětického útoku,“ dodal.

Předseda výboru řekl, že dnešní jednání bylo prvním krokem a tento bod navrhne zařadit na jednání Senátu, který by případně mohl Zemana funkce prezidenta zbavit. „Nekoná v souladu se svým slibem, vůči sdělovacím prostředkům vystupuje v rozporu s Listinou základních práv a svobod,“ uvedl dále Fischer.

Doporučeno
Kandidáti na prezidenta: Toto jsou největší favorité, kteří by se mohli stát příští hlavou České republiky Kandidáti na prezidenta: Toto jsou největší favorité, kteří by se mohli stát příští hlavou České republiky 30. května 2021 18:27

Vyjádření senátního bezpečnostního výboru už okomentoval i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru. „Zcela lživý útok organizované skupiny senátorů na prezidenta republiky je útokem na ústavnost, svobodu a demokracii. Krok skupiny senátorů vyvolává vážné podezření z trestného činu podle § 310 Trestního zákoníku – rozvracení republiky,“ napsal.

„Toto už není akademická nebo mediální debata. Je to organizovaný pokus o státní převrat ve stadiu zrodu. Orgány činné v trestním řízení by měly neprodleně samy od sebe konat,“ píše v dalším tweetu.

Domů
Sdílet
Diskuse