Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Gemini.
16. listopadu 2021 10:30
Čas čtení 3:54
Sponzorovaný obsah

Špatný zrak tě může pořádně potrápit. Přečti si, co lidé s brýlemi zažívají

Špatný zrak tě může pořádně potrápit. Přečti si, co lidé s brýlemi zažívají
Zdroj: Gemini oční klinika
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zdravý zrak je důležitý. Jak se ti může zkomplikovat život, když ho nemáš?

S brýlemi není život vždy jednoduchý. Pokud sám nějaké nosíš, víš, o čem mluvíme. Jednou je zapomeneš, podruhé odložíš a nemůžeš najít. Když bez nich vyrazíš ven a na ulici nerozeznáš ani svou vlastní mamku. Ve spolupráci s oční klinikou Gemini jsme dali dohromady ty nejbizarnější zážitky, které lidem s brýlemi pěkně zkomplikovaly život. Na okamžiky, které vás potrápily, jsme se zeptali i na našem Instagramu.

Oční klinika Gemini nabízí širokou škálu zákroků, které zrak dokážou nejen léčit, ale taky zlepšovat jeho kvalitu. Specializují se na laserovou korekci dioptrií a dokážou odstranit různé oční vady. Ročně pomůžou několika tisícům Čechů, kteří se trápí dalekozrakostí, krátkozrakostí nebo kombinovanou oční vadou. Snadno se tak rozloučíš s nepříjemnými zážitky a trapasy, které ti život s brýlemi a kontaktními čočkami může přinést. 

Podívat se na kliniku
brýle
Zdroj: Unsplash/David Travis/volně k použití

Ztracené brýle jako nestárnoucí klasika

Většina historek, které fanoušci Gemini na sebe na Facebooku prozradili, se týká ztráty nebo zapomenutí brýlí. Přiznejme si to, ztratit obroučky není zrovna příjemné, a i když se později zasměješ, vzniklé situace mohou být pěkně trapné. A čím více dioptrií máš, tím trapnější situace vznikají. Své o tom ví i Romana, které dioptrické brýle vzalo moře. „Když jsem si šla na hotel pro náhradní o půl osmé ráno, tak si mnoho lidí asi říkalo, že musím být opilá,“ popisuje svou cestu, na které se musela opírat o zdi, aby nespadla. Původní brýle prý později moře vyplavilo a vše bylo zachráněno.

brýle
Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao/volně k užití

Špatný zrak dokáže potrápit a ve sportu tohle platí dvojnásob. Jen si představ, jaké to je hrát basket, volejbal nebo se jen tak proběhnout po tělocvičně, když dobře nevidíš na cestu. „Kamarádka nevidí na víc než pár metrů. Jednou běhala po tělocvičně a nevšimla si, že je uprostřed natažená síť. V tom spěchu do ní naletěla,“ píše naše čtenářka Aneta. Bolestivou zkušenost se sportem má její kamarádka i z momentu, kdy s přáteli hráli basketbal. „Házela na koš a nevšimla si, že se míč odrazil. Pak ji trefil přímo do obličeje,“ popisuje Aneta.

Nepříjemnosti sestávají i v běžném životě. Naprosto běžné je prý pro naši čtenářku s nickem veverka2000, že ji kamarádi chtějí něco ukázat a řeknou prostě: „Koukej!“ Při čemž ukazují někam do dálky, kde vnímá jenom rozmazanou abstrakci. Jiná fanynka zase vyprávěla, jak se rozeběhla k cizí paní a objala ji v domnění, že je to její kamarádka. „Prostě byla tma,“ vzpomíná čtenářka Andrea.

Nejhorší ale je hledat brýle bez brýlí. Jak víme již z pohádek, dělá se to těžko. Psali jste, že je hledáte po celém bytě. Nacházeli jste je třeba v pekáči mezi obalenými řízky nebo na střeše auta po celé cestě. Babička jednoho z našich čtenářů své brýle dokonce ztratila v divoké řece v aquaparku. Jiný čtenář zase svou ztrátu brýlí okomentoval slovy: „Bez brýlí do moshpitu nelez“. Zdaleka nejčastěji se ale stává, že brýle jsou jednoduše na čele, za tričkem nebo posunuté trochu níž na nose. 

brýle
Zdroj: Unsplash/OpticalNomad/volně k užití

Přechod na čočky se ne vždycky vyplatí

Mnoho lidí do komentářů psalo, že se za svoje brýle stydělo. Vynechávali kvůli tomu hodiny ve školách, společenské akce a někteří dokonce s brýlemi nevyšli ani vynést odpadky. Jako řešení se pak některým lidem mohl jevit přechod na kontaktní čočky. I ty ale mohou být původcem řady humorných historek, které začínají jejich špatným nasazením nebo naopak v momentě, kdy si je lidé zapomněli sundat. 

čočky
Zdroj: Unsplash/Ave Calvar/volně k užití

„Já bych svou historku nazvala Začátky s čočkami. Měla jsem své první kontaktní čočky a kamarádka mě učila, jak si je nasazovat. Po půl hodině méně úspěšných pokusů se mi povedlo jednu čočku ztratit někde u zrcadla v koupelně. Hledaly jsme ji asi půl hodiny, lezly po kolenou, až jsme zjistily, že mám dvě čočky v jednom oku,“ píše Michaela v komentářích. V takovou chvíli je nejhorší mít různé čočky na obě oči a pak nevědět, která kam patří. I s tím jste se často setkávali. 

Stejně jako je těžké si čočky nasadit, stejně tak dokáže potrápit, i když si je zapomeneš sundat. Taková situace pohrála i slečnu Zipi, která se na Facebooku oční kliniky Gemini pochlubila svou historkou z metanolové aféry. „Já si jednou kdysi, když zrovna byla metanolová aféra, zapomněla po akci kde se hodně pilo vyndat čočky. Ráno jsem se vzbudila a viděla jen bíle. Nejdřív jsem si myslela, že jsme vypili taky ten pančovaný alkohol a začala jsem jančit, že jsem přišla o zrak. Asi až po deseti minutách mi došlo, že jsem si jen zapomněla vyndat čočky “.

čočky
Zdroj: Pixabay/slavoljubovski/volně k užití

 

Při sundávání je také důležité dávat si pozor, co do pouzdra na čočky naliješ. Nejednomu z fanoušků se stalo, že místo roztoku nalili do pouzdra micelární vodu nebo odličovací prostředky. Nejen z toho plyne, že mít zdravý zrak je prostě k nezaplacení.

Krůček od zdravého zraku

Zbavit se dioptrií je prostě k nezaplacení. Navíc z dlouhodobého hlediska není pořizování  brýlí a čoček z levného kraje. I když mnoho historek, které s brýlemi zažiješ, stojí za to vyprávět přátelům, vidět ostře je prostě nejvíc. Představ si, jak skvělé by to bylo, kdybys nemusel po příchodu domů vysvětlovat rodičům nebo partnerovi, že jsi je na ulici nepozdravil, protože jsi je nepoznal. A že se podobná situace stává lidem s dioptriemi velmi často. 

Gemini
Zdroj: Gemini oční klinika

Oční klinika Gemini si zakládá hlavně na moderním způsobu léčby široké škály neduhů spojených se zrakem, ale také na partnerství a porozumění mezi klientem a lékařem. Pomocí laserové operace dokážou lékaři odstranit dioptrie a pomoci ti na cestě za opravdu zdravým zrakem.

Pomoci ale dokáže i při jiných problémech se zrakem jako je šedý zákal, transplantace rohovky a další složité oční operace. Za použití nejmodernějších technologií lékaři dokážou odoperovat šedý zákal, transplantovat rohovku nebo vyléčí poruchy sítnice i sklivce. Gemini nabízí mimo jiné také omlazení pleti okolo očí, operaci očních víček a pomoc se suchým okem. Třešničkou je aplikace zlatých flitrů, které dokáží celý pohled rozjasnit. 

Nezapomínej, že zdravý zrak je jedna z nejdůležitějších věcí, co máme, i když to občas nedokážeme dostatečně docenit. 

Chci dobře vidět
Zpět
Sdílet
Diskuse