Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. listopadu 2021 16:06
Čas čtení 0:52
Radim Šlechta

Tereza H. se může domů z Pákistánu vrátit již příští týden

Tereza H. se může domů z Pákistánu vrátit již příští týden
Zdroj: ČTK/AP/K.M. Chaudary
NEWS TEREZA H.
Uložit Uložené

Po dlouhém procesu a třech letech ve vězení se rodačka z Uherského Hradiště vrátí domů.

Terezu Hlůškovou, Češku, která byla uvězněna v pákistánském vězení kvůli podezření z pašování heroinu, soud zprostil obžaloby. Domů do České republiky by se žena, kterou tamní úřady zadržely 10. ledna 2018, mohla vrátit koncem příštího týdne. Redakci magazínu REFRESHER to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová. 

Tereza Hlůšková by podle Davidové měla do konce týdne dostat písemný rozsudek. Během dalšího pracovního týdne by se ji měly vrátit všechny osobní věci včetně cestovních dokladů. „Vrácení dokladů trvá 4–6 dní. Pokud vše dobře půjde, počítáme, že k návratu mohlo dojít koncem příštího pracovního týdne,“ uvedla Davidová.

Pro Terezu Hlůškovou tento proces představuje velké vítězství. Ve vazbě totiž musela strávit tři roky, během nichž se opakovaně snažila dosáhnout odvolacího procesu. Kvůli nedostatku času a řešnení jiných případů se k němu ale dostala až nyní. O odvolacím procesu jsme psali více v tomto článku.

Tereza měla podle původního podezření v kufru pašovat devět kilo heroinu v odhadované hodnotě 25 milionů korun. Sama opakovaně tvrdila, že o droze v kufru nevěděla a někdo jí tam heroin musel podstrčit. Tereza H. byla zproštěna obžaloby neboť nebylo možné dokázat, že byly předpokládané drogy po zabavení bezpečně přepraveny do laboratoře na testování.

„Nebyly zveřejněny podrobnosti o tom, kdo vzorky do laboratoře přepravoval. Nadále proto trvá možnost, že byly vyměněny,“ prohlásil její právník H. Sajfúl Malúk.

Domů
Sdílet
Diskuse