Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. listopadu 2021 16:01
Čas čtení 2:00
Vojtěch Vanda

U muže s rakovinou nefungovala léčba, proto se čeští lékaři rozhodli nádor zmrazit. Pacient se poté zcela vyléčil

U muže s rakovinou nefungovala léčba, proto se čeští lékaři rozhodli nádor zmrazit. Pacient se poté zcela vyléčil
Zdroj: 1. LF UK
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Lékaři z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice svým zákrokem, který brali jako paliativní péči, nakonec život pacienta zachránili.

Chtěli pacientovi s nádorem alespoň ulevit, svým zákrokem mu ale zachránili život. Lékaři z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice léčili pacienta s melanomem, tedy zhoubným nádorem, jenž mu však i po intenzivní léčbě prorůstal čím dál víc do těla. Proto se lékaři rozhodli, že pacientovi uleví kryoterapií, která spočívala ve  zmražení nádoru tekutým dusíkem.

Stalo se však něco neočekávaného – po měsíci sledování mu začal melanom ustupovat, přičemž po druhém zmražení, na kontrole po dvou měsících, zjistili, že „zmizely“ metastáze v játrech i v podpažních uzlinách. Pacient se nakonec úplně uzdravil Jedná se o první zdokumentovaný případ, v němž byl doložen tzv. abskopální efekt kryoterapie v podobném případu, tedy ustoupení nádorových lézí vlivem imunitní reakce po lokální terapii.

Doporučeno
Češi vybrali peníze na hru pro dobré umírání. Správné využití zbývajícího času je klíč, říká ředitel Centra paliativní péče Češi vybrali peníze na hru pro dobré umírání. Správné využití zbývajícího času je klíč, říká ředitel Centra paliativní péče 18. července 2021 12:33
Domů
Sdílet
Diskuse