Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. listopadu 2021 17:30
Čas čtení 3:07
Dominik Vetrák

RECENZE: Foundation od Apple TV+

RECENZE: Foundation od Apple TV+
Zdroj: Apple
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nadace od Apple TV+ dostane i 2. sérii, jen těžko však budeš hledat lidi, které to ještě zajímá.

Nadace je jedním z nejslavnějších knižních sci-fi. Apple TV+ se ji pokusilo zadaptovat, vůbec se jim to ale nepodařilo. Dá se říci, že na to asi ani vůbec necílilo. Seriál se totiž výrazně odklání od knih a nejenže doplňuje jejich příběh a vymýšlí si vlastní události a postavy, ale také zásadně mění knižní souvislosti.

Děj zachycuje lidskou civilizaci velmi daleké budoucnosti. Ovládají vesmír, tvoří Galaktické impérium, osídlují planety jako na běžícím pásu... a spějí ke svému konci. Nadaný psychohistorik Hari Seldon totiž na základě výpočtů a odhadů chování velkých mas lidí předpověděl, že Galaktické impérium jako říše do 300 let zanikne.

Následovat má 30 tisíc let dlouhé období barbarství. Seldon ví, že zánik impéria se nedá zastavit. Může však díky Nadaci zkrátit období barbarství na tisíc let.

Doporučeno
Arcane drtí sledovanost na Netflixu. Animovaný seriál tě zanechá v němém úžasu Arcane drtí sledovanost na Netflixu. Animovaný seriál tě zanechá v němém úžasu 17. listopadu 2021 19:04

Vytvoří obrovský plán na osídlení planety Terminus, která je na okraji galaxie. Kniha se nesoustředí na stejné postavy. Často skáče mezi různými obdobími o desítky až stovky let. I proto se tato série považuje za téměř nezfilmovatelnou. Seriál je úplně jiný, přičemž kombinuje prvky několika knih Isaaca Asimova. Do děje zakomponovali roboty, události budoucích i předešlých knih a věnují se samotnému impériu, což Asimov vynechal.

Pokud knižní fanoušci čekali věrohodnou adaptaci, zůstali velmi zklamaní, protože tvůrci změnili podstatnou část z knih a dokonce i vyznění některých postav a událostí. Není to samo o sobě špatné, protože zadaptovat to identicky by bylo nemožné a zřejmě i nezajímavé. Avšak způsob, který zvolili seriáloví tvůrci, téměř vůbec nefunguje. Najednou totiž sledujeme několik časových období, postav a planet, což postupně vytváří chaotickou časovou osu.

To by se dalo zvládnout, kdyby byly všechny dějové linie zajímavé. Jenže ta hlavní, která se odehrává na Terminusu (stejně jako v knihách), je s každou další epizodou nudnější a nesmyslnější. Na jedné straně se děj neskutečně natahuje a nepotřebně rozšiřuje tak, aby pokryl celou sérii (schválně, jestli si vzpomeneš, co se na Terminusu událo mezi 4. a 7. epizodou), na druhé straně ani moc nedává smysl.

Foundation
Zdroj: Apple TV+

Chování postav v tobě vyvolá pocit zoufalství a opovrhování, protože se ti bude zdát, že tito geniální vědci a hrdinští vojáci vůbec nepřemýšlejí racionálně. Hodně věcí se v seriálu děje jen proto, že to vyžaduje scénář, i když řešení daných situací se jeví jako naprosto jednoduché. Už ani nespočteme, kolikrát jsme si pleskali rukou o čelo nebo převraceli oči nad tím, co (ne)udělali Salvor či Hugo a ostatní postavy na Terminusu.

Obzvlášť poslední 2-3 epizody jsou přeplněné absurdními scénami se spoustou nelogických rozhodnutí, která mají za úkol jen zdramatizovat děj. Takové věci jsme vyčítali The Walking Dead, pokud to máme dělat i při tak sofistikovaném sci-fi, jakým je Nadace, tak to rovnou můžeme zabalit.

Prakticky vše spojené s Terminusem je nudné, nesmyslné nebo slabě zahrané. Po herecké stránce jde o mírné zklamání, ze kterého pozitivně vybočují pouze Jarred Harris jako Hari Seldon, Lee Pace jako císař Brother Day či Lou Llobell jako Gaal Dornick. Obzvláště Lee Pace je naprosto famózní a dalo by se říci, že herecky drží celý seriál na svých bedrech.

Foundation
Zdroj: Apple TV+

Dění na planetě Trantor v srdci Galaktického impéria nás baví mnohem víc. Jednak vzhledem k originálnímu příběhu geneticky vytvořených verzí císaře Kleona I., jednak díky mnohem lepším hereckým výkonům. Tato dějová linie poskytuje mnohem živější zvraty a sem tam se na rozdíl od zbytku seriálu zabývá i filozofickými otázkami.

Velkým zklamáním je pak role Gaal v seriálu. Dvě třetiny první série v podstatě stráví uspaná v komoře. Tvůrci s ní očividně mají plány v dalších sériích, a tak si ji v první jednoduše „odložili“ stranou tím nejprostějším a nejneatraktivnějším způsobem (no prostě ji na pár desítek let uspíme a hotovo...).

Seriál má problém i s tempem, kdy nedokáže vyprávět zajímavý příběh, aniž by se při tom tvůrci několikrát pozastavili při každé drobnosti, čímž uměle natahují délku epizod. My si už v podstatě ani dobře nepamatujeme, co se v nich dělo.

Foundation
Zdroj: Apple TV+

Vzhledem k ambicióznosti seriálu a geniálnosti originální látky se nám nezamlouvaly ani scény, které divákovi opakovaně vysvětlují jednotlivé body. Například scéna s císařem a jeho „vidinou“ nemusela být vůbec doslovná. Tvůrci mohli divákovi sdělit vše potřebné už hereckým projevem Leeho Pace.

Foundation nemá pevnou oporu v kvalitním a soudržném seriálu. Je plný dějových nesmyslů, nelogického chování postav, slabých akčních scén (i těch pár málo je slabě natočených a nešikovně sestříhaných tak, že v nich občas nerozeznáš postavy) a místy průměrných hereckých výkonů.

Zachraňují to až Lee Pace a Jared Harris a blockbusterový špičkový sci-fi audiovizuál. Upřímně, Apple měl dát raději ty peníze talentovanějším tvůrcům, neboť z hlediska triků a vizuální stránky planet či kostýmů jde o prvotřídní práci. První série si od nás odnáší šest bodů z deseti, ale nejsme si jisti, zda té druhé vůbec dáme šanci. Škoda, rozjelo se to totiž dobře.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse