Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2021 v 15:11
Čas čtení 1:04
Radim Šlechta

Poslanci Evropského parlamentu přirovnali zesnulého Roma z Teplic k Georgi Floydovi

Poslanci Evropského parlamentu přirovnali zesnulého Roma z Teplic k Georgi Floydovi
Zdroj: Evropský parlament
NEWS GEORGE FLOYD
Uložit Uložené

Na diskusi EP o odsouzení násilí vůči romské komunitě europoslanci diskutovali o případu zesnulého Stanislava T. z Teplic. Jeho smrt přirovnávali k případu George Floyda.

Řada europoslanců během plenárního zasedání Evropského parlamentu kritizovala Českou republiku za její přístup k Romům. Konkrétně Juan Fernando López Aguilar se odkazoval na případ zesnulého Stanislava T., který zemřel po zásahu policie letos v červnu. Přirovnal jej k případu George Floyda, ačkoli policie vyšetřování uzavřela s tím, že příčinou smrti Stanislava T. policejní zákrok nebyl.

Během debaty o diskriminaci Romů a policejním násilí poslanci vzpomínali, že narozdíl právě od George Floyda, jehož případ se stal velmi diskutovaným, se případ v České republice výrazněji neřešil. „V Evropě nezazněly žádné hlasy, nevytvořilo se tu hnutí s heslem ‚I can't breathe‘. Romská populace v Evropě je pořád obětí systematických rasistických policejních útoků,“ upozornil španělský poslanec Juan Fernando López Aguilar. 

Podle něj nastala chvíle, kdy se celá Evropská unie musí ponaučit a připomněl, že je čas, aby EU zavedla strategii z minulého roku, která se týkala boje proti segregaci romské populace, a doplnila ji ještě o interakci a inkluzi. Apeloval na podporu romské komunity v oblasti bydlení a vzdělání.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse