Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. listopadu 2021 8:30
Čas čtení 1:17
Radim Šlechta

Povinné očkování? Toto jsou zaměstnání, kterých se může týkat

Povinné očkování? Toto jsou zaměstnání, kterých se může týkat
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Povinné očkování se možná bude týkat některých profesí. Zároveň se pravděpodobně zkrátí doba, po kterou bude vakcinace platná.

Koronavirus se v České republice šíří a vláda chce pokud možno co nejvíce lidí motivovat k očkování. V současnosti se hovoří i o povinné vakcinaci. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch v neděli v diskusním pořadu na České televizi prozradil, kterých profesí by se mohlo týkat.

Návrh vyhlášky by měl Vojtěch dnes předložit na vládní radě pro zdravotní rizika. Poté by po zkráceném připomínkovacím řízení mohla být 15. prosince připravena. 

Povinné očkování by mělo zahrnovat pracovníky ve zdravotnictví, sociálních službách, hasiče, policisty nebo vojáky. Vojtěch uvedl, že se zvažuje i povinné očkování zaměstnanců vězeňské služby a služeb zpravodajských.

Pro učitele bude zřejmě vakcína dobrovolná

Naopak pro učitele, u nichž se o povinném očkování také mluvilo, by měla vakcinace zůstat i nadále dobrovolná. Vakcínu by si podle Vojtěcha budou možná muset nechat aplikovat i osoby nad 60 let. Všechny skupiny, jichž se bude vyhláška případně týkat, by se údajně musely nechat proočkovat do začátku února. 

S povinným očkováním profesních skupin ale nesouhlasí pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ani on ani nová vládní koalice v něm nevidí řešení. Dokáže si prý představit povinné očkování u některých profesí jen v případě, že by se na něm shodla profesní organizace.

Doporučeno
Byli proti očkování, nakonec změnili názor. Zjišťovali jsme, proč se někteří Češi nechali očkovat, i když dříve byli proti Byli proti očkování, nakonec změnili názor. Zjišťovali jsme, proč se někteří Češi nechali očkovat, i když dříve byli proti 9. prosince 2021 7:00

Jak podle Válka, tak i podle Vojtěcha je potřeba do očkování více zahrnout praktické lékaře. Nová koalice zároveň souhlasí se zkrácením platnosti očkování podle doporučení Evropské unie.

Platnost očkování jen 9 měsíců

Platnost očkování by se podle tohoto doporučení měla zkrátit na devět měsíců. Nová koalice ale údajně počítá s tím, že se vakcinace bude uznávat jen šest měsíců. Během sedmého měsíce od ukončení očkování by lidé měli jít na třetí posilující dávku, aby jim certifikát platil i nadále.

Koronavirus v České republice nadále nabírá na síle. Za neděli přibylo více než 9 tisíc nově nakažených osob a za celý minulý týden jich bylo přes 128 tisíc. Očkování má zatím ukončeno jen 6,3 milionu Čechů a Češek. Skoro 790 tisíc z nich již sáhlo po třetí posilující dávce.

Domů
Sdílet
Diskuse