Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2021 21:47
Čas čtení 0:57
Ivan Koribanič

FIFA chce umělou inteligencí zrychlit hru a zabránit nepovšimnutým ofsajdům. Do praxe by ji měli zavést na MS v Kataru

FIFA chce umělou inteligencí zrychlit hru a zabránit nepovšimnutým ofsajdům. Do praxe by ji měli zavést na MS v Kataru
Zdroj: TASR/Michal Svítok, TASR/Pavel Neubauer
SPORT
Uložit Uložené

Mezinárodní fotbalová federace plánuje zavést na mistrovství světa v Kataru poloautomatický systém. Ten pomůže při rozhodování ve sporných momentech.

Umělá inteligence má pomoci videorozhodčím. Ten může následně efektivněji posoudit, zda se jedná o ofsajd, nebo ne. Cílem této novinky je zrychlit a upřesnit rozhodování ve sporných momentech, uvádí portál The Verge.

Hráče bude zhruba 50krát za sekundu snímat 10 až 12 kamer. Ty budou umístěny na střeše stadionu. Kamery budou sledovat 29 bodů na hráčově těle. Tyto body se zaměřují zejména na části těla, kterými lze vstřelit branku (rameno, noha, hlava…). Pokud se tato část nachází v ofsajdu, videorozhodčí obdrží od systému upozornění.

Doporučeno
Na turnaji OKTAGON 29 bude bojovat majitel striptýzového baru a bývalý člen Hells Angels. Co všechno tato akce přinese? (Rozhovor) Na turnaji OKTAGON 29 bude bojovat majitel striptýzového baru a bývalý člen Hells Angels. Co všechno tato akce přinese? (Rozhovor) 25. listopadu 2021 15:00

FIFA tímto krokem reaguje na zdlouhavé rozhodování ve sporných momentech. Průměrně je jedna situace rozhodčím posuzována až 70 sekund. V případě, že se takových momentů nasbírá za zápas více, časový skluz může výrazně zasáhnout do duelu.

Mezinárodní fotbalová federace testuje tuto technologii již dva roky. Mezi kluby, které se na tom podílely, patří Bayern Mnichov a Manchester City. FIFA chce nyní systém poprvé zavést i v praxi. Stát by se tak mělo na Arabském poháru v Kataru. V případě úspěchu se očekává, že jej fotbalová federace zařadí i do zápasů na mistrovství světa v Kataru. Ty se uskuteční koncem roku 2022.

Doporučeno
VIDEO: Gól Patrika Schicka z poloviny hřiště aspiruje na světový gól roku VIDEO: Gól Patrika Schicka z poloviny hřiště aspiruje na světový gól roku 30. listopadu 2021 10:28

„Videorozhodčí měl velmi pozitivní vliv na fotbal. Počet velkých chyb se zredukoval. Stále zde však jsou oblasti, které lze zlepšit. Ofsajd je jednou z nich,“ řekl šéf rozhodčích Pierluigi Collina. „Uvědomujeme si, že proces kontroly ofsajdů může trvat déle, zvláště když jsou těsné. Rovněž bereme na vědomí, že ani umístěné čáry nemusí být 100procentní,“ uzavřel Collina.

Domů
Sdílet
Diskuse