Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. prosince 2021 15:52
Čas čtení 1:04
Adam Smeták

Na Václavském náměstí protestovaly 4 tisíce odpůrců povinného očkování

Na Václavském náměstí protestovaly 4 tisíce odpůrců povinného očkování
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít
NEWS KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Po akci se vydali na pochod k Pražskému hradu a Úřadu vlády.

V neděli odpoledne začala v Praze na Václavském náměstí demonstrace odpůrců povinného očkování. To vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) schválil v tomto týdnů a má se týkat lidí starších 60 let a vybraných profesí. Lidé se rozhodli protestovat navzdory tomu, že nová vláda Petra Fialy (ODS) již předem avizovala, že povinné očkování zruší. Demonstrace odpůrců začala oficiálně ve 14:00 a pokračoval pochodem. Svolalo ji hnutí Otevřeme Česko –⁠ Chcípl PES.

Podle policie na místo dorazilo 4 tisíce demonstrantů. Policejní složky v době psaní článku nemusely zasahovat, pouze vyzývaly k dodržování platných opatření. Na místě vesměs nikdo z demonstrantů neměl nasazenou ochranu úst a nosu. Demonstranti se po druhé hodině odpolední shromáždili před sochou sv. Václava. Zhruba po hodině se odebrali na protestní pochod směrem k Úřadu vlády a Pražskému hradu.

Účastníci demonstrace si přinesli české vlajky a protestní bannery s nápisy. „Bráníme děti zvůli“ nebo „Zastavte tu nechutnou bezdůvodnou segregaci zdravých“, stálo na nich. Organizátoři v pozvánce na akce zdůraznili, že se vymezují pouze vůči povinnému očkování, nikoli dobrovolnému. Akce má skončit u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Povinnost očkování má platit pro osoby nad 60 let a vybrané profesní skupiny od března příštího roku. Platnou vyhlášku ale nová vláda hodlá zrušit„Budoucí ministr zdravotnictví to zruší. Tuto vyhlášku za budoucí koalici není možné přijmout a akceptovat,“ uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 

Domů
Sdílet
Diskuse