Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2022 20:02
Čas čtení 0:50
Radim Šlechta

V Austrálii padly teplotní rekordy, naměřeno bylo přes 50 °C

V Austrálii padly teplotní rekordy, naměřeno bylo přes 50 °C
Zdroj: Unsplash/Liam Pozz/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Austrálii sužují extrémně vysoké teploty. Podle meteorologa za ně může i nedostatek bouří.

V Austrálii byly naměřeny rekordní teploty. Ve městě Onslow v západní části země naměřili meteorologové 50,7 °C. Jedná se o nejvyšší naměřenou teplotu za posledních 60 let. V Onslow se podle meteorologa BBC teplota ještě mírně zvýší v pátek, později by teploty měly jít opět dolů.

Doporučeno
Rok 2021 byl pátý nejteplejší v historii. Nový evropský teplotní rekord je skoro 50 stupňů Celsia Rok 2021 byl pátý nejteplejší v historii. Nový evropský teplotní rekord je skoro 50 stupňů Celsia 12. ledna 2022 18:04

Teplotní maxima ve městě Onslow prý způsobily nedávné požáry. Průměrná teplota na místě se totiž pohybuje okolo 36 °C. Podobný teplotní nárůst, kdy teploměry ukázaly více než 50 °C, zaznamenala i další dvě města ve východní Austrálii. K nárůstu nahromaděného teplo ve vzduchu podle meteorologa Luka Huntingtona přispěl také nedostatek bouří, které by teplotu po požárech srovnaly.

„Lidé si dávají pozor na to, aby zůstali pokud možno doma, kde se mohou chladit klimatizací. Pokud už musí vyjít ven, snaží se pohybovat se co nejvíc ve stínu a pravidelně doplňovat tekutiny,“ okomentoval Huntington. Podle obyvatele jednoho ze zasažených měst Marka Barratta ale některé klimatizace vypověděly v důsledku vysokých teplot službu. Teploty by podle meteorologa Chrise Fawkese ještě mírně růst v pátek. Později se prý vzduch ale opět trochu ochladí.

Rekordní teplota padla jen pár dní po tom, meteorologové uvedli, že uplynulých sedm let bylo nejteplejších v historii. Podle BBC jsou takové rekordy důsledkem lidské činnosti. Od začátku průmyslové éry vzrostla průměrná teplota o 1,2 °C.

Domů
Sdílet
Diskuse