Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2022 14:17
Čas čtení 0:57
Ondřej Jarůšek

Vlastimil Válek: Očekáváme až 80 tisíc nakažených denně, po pozitivním PCR testu nebude zřejmě nutné se měsíc testovat

Vlastimil Válek: Očekáváme až 80 tisíc nakažených denně, po pozitivním PCR testu nebude zřejmě nutné se měsíc testovat
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS VLASTIMIL VÁLEK
Uložit Uložené

Ministerstvo zdravotnictví chystá změnu. Platit by mohla začít od 31. ledna.

Pandemie koronaviru v České republice zrychluje, podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nás však její vrchol teprve čeká. V pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi Válek uvedl, že vrcholem bude komunitní šíření mezi lidmi nad 65 let. Očekává, že přibývat v příštím týdnu bude i 80 tisíc nakažených denně.

Za skokovými nárůsty je šíření nakažlivější varianty omikron, která se přenáší rychleji, ale průběh onemocnění nebývá většinou tolik vážný jako u předešlých mutací. Právě i kvůli omikronu chystá resort zdravotnictví změnu, podle které se člověk po pozitivním testu nebude muset po dobu 30 dní testovat.

Doporučeno
Kandidáti na prezidenta 2023: Toto je 7 největších favoritů a favoritek na pozici hlavy státu Kandidáti na prezidenta 2023: Toto je 7 největších favoritů a favoritek na pozici hlavy státu 21. ledna 2022 20:38

„Připravujeme zjednodušení systému izolací, po dohodě s odborníky jsme dospěli k závěru, že po prodělané nemoci vzhledem k tomu, jak se omikron chová, když člověk skončí v izolaci, tak 30 dnů ho vlastně bereme jako člověka, který se nemůže nakazit,“ uvedl minstr Válek. Změna by mohla začít platit od 31. ledna.

Od 17. ledna vláda zavedla testování ve firmách dvakrát týdně nebo jednou za tři až pět dní. Po pozitivním testu má dotyčný pětidenní karanténu, po návratu do práce se znovu testuje. Testování probíhá i ve školách, a to jednou týdně, kde po pozitivním antigenním testu následuje potvrzovací PCR test. 

V sobotu bylo v České republice potvrzeno 18 334 nových případů a 2 235 reinfekcí. Jedná se o dvakrát větší přírůstek než před týdnem a největší víkendové číslo od začátku pandemie. V nemocnicích je 1 486 osob s covidem-19, což je nejméně lidí od loňského října.

Domů
Sdílet
Diskuse