Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2022 16:58
Čas čtení 1:28
Ilona Hobzová

První SMS na světě se vydražila za 2,5 milionu korun jako NFT. Výtěžek půjde na podporu uprchlíků

První SMS na světě se vydražila za 2,5 milionu korun jako NFT. Výtěžek půjde na podporu uprchlíků
Zdroj: Unsplash/Yura Fresh
NEWS NFT
Uložit Uložené

Autor SMS zprávy má radost, že výtěžek půjde na dobrou věc.

První SMS zpráva, která byla odeslána 3. prosince 1992, se na konci loňského roku vydražila za 107 tisíc euro jako NFT, v přepočtu více než dva a půl milionu korun. Výtěžek aukce bude věnován Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) na podporu lidí, kteří kvůli válkám nebo přírodním katastrofám museli opustit své domovy. 

Veselé Vánoce

První SMS zprávu odeslal 3. prosince 1992 prostřednictvím sítě Vodafone Neil Papworth, softwarový programátor z Velké Británie. Ve zprávě stálo „Veselé Vánoce“ a obdržel ji zaměstnanec Vodafonu Richard Jarvis.

„Nevěděl jsem, k čemu naše týmové úsilí na konci povede. Já a moji kolegové jsme se tehdy usilovně snažili nastavit SMS protokol pro Vodafone. Byly to stovky neúspěšných pokusů. Ale 3. prosince se to nakonec povedlo. Je legrační, že když se to povedlo, vůbec jsme neslavili. Já jsem jen udělal svou práci a šel domů,“ vzpomíná Papworth. 

Domů
Sdílet
Diskuse