Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. ledna 2022 19:07
Čas čtení 0:59
Vojtěch Vanda

Česko daruje Ukrajině 4 tisíce dělostřeleckých granátů

Česko daruje Ukrajině 4 tisíce dělostřeleckých granátů
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov
POLITIKA UKRAJINA
Uložit Uložené

O daru za zhruba 37 milionů korun rozhodla ve středu vláda.

Česká republika vypomůže Ukrajině se střelivem. Ve středu se vláda shodla na vojenském daru pro východoevropskou zemi, jenž bude obsahovat 4 tisíce dělostřeleckých granátů. Premiér Fiala na Twitteru uvedl, že je to proto, jelikož Ukrajina čelí „bezprecedentnímu tlaku ze strany Ruska“. Cena munice odpovídá podle České televize 37 milionům korun

Doporučeno
Boris Johnson mluvil o Česku při projevu o hrozbě invaze na Ukrajině. Popsal, jak by se nás dotklo přistoupení na ruské požadavky Boris Johnson mluvil o Česku při projevu o hrozbě invaze na Ukrajině. Popsal, jak by se nás dotklo přistoupení na ruské požadavky 26. ledna 2022 17:20

O rozhodnutí informoval Úřad vlády i Ministerstvo obrany. Dle obranného resortu země se jedná celkem o 4006 kusů dělostřelecké munice ráže 152mm. Tento dar se uskuteční prostřednictvím darovací smlouvy, která byla součástí schvalovacího návrhu.

Premiér České republiky Petr Fiala (ODS) již v úterý informoval sledující na Twitteru o svých obavách, které v něm konflikt mezi Ukrajinou a Ruskou federací vyvolává. „Čelíme jedné z největších hrozeb pro evropskou bezpečnost za poslední desetiletí. Rusko, i přes všechny snahy o dialog Evropské unie a USA, eskaluje situaci ve vztahu k Ukrajině,“ uvedl.

„Jakákoliv forma agrese Ruska vůči Ukrajině není v ničím zájmu a bude mít hluboký dopad na mezinárodní vztahy. Opakovaně vyzýváme Rusko, aby začalo uvolňovat napětí a vrátilo se k dialogu,“ vyzval Kreml šéf české vlády. Po středečním jednání vládního kabinetu jen zopakoval, že je situace vážná.

Domů
Sdílet
Diskuse