Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. ledna 2022 13:55
Čas čtení 1:04
Radim Šlechta

ČHMÚ: Většinu republiky zasáhne silný vítr. Meteorologové doporučují zůstat doma a zajistit okna a dveře

ČHMÚ: Většinu republiky zasáhne silný vítr. Meteorologové doporučují zůstat doma a zajistit okna a dveře
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Až do konce týdne bude na území Česka foukat silný vítr.

Český hydrometorologický ústav varuje před foukáním větru až do konce tohoto týdne. Výstraha zatím platí do pátečních 18:00, avšak je pravděpodobné, že silný vítr bude provázet i víkend. Na horách a Vysočině se budou lidé také setkávat se sněhovými jazyky. Velmi silný vítr pak bude podle meteorologů foukat i na začátku příštího týdne.

„Místy očekáváme nárazy západního až severozápadního větru 70 až 110 km/h,“ píše ČHMÚ. O víkendu mohou nárazy větru přijít nejen na horách a v podhůří, ale také v nížinách. Vítr v rychlosti 120–150 km/h mohou očekávat obyvatelé jižní Moravy.

Podle meteorologů se očekává poškození stromů a lesních porostů. Mohou vzniknout také škody na majetku a některých budovách a přijít může také přerušení elektrického vedení. Na osobní rovině je pak třeba počítat se ztíženou chůzí, nebezpečí úrazů i ohrožení životů uvolněnými předměty, větvemi nebo stromy.

Vítr
Zdroj: ČHMÚ

Řidiči by měli počítat s komplikacemi v dopravě. Popadané stromy mohou způsobit popadání stromů na vozovku a silné poryvy větru mohou například převrátit prázdný kamion. Je tedy potřeba dbát zvýšené opatrnosti.

Nevydávat se na túry a zajistit okna a dveře

Ústav doporučuje nadále sledovat meteorologickou situaci na svých stránkách nebo v médiích. Mezi doporučení ke zmírnění následků silného větru doporučuje zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Omezit pohyb venku i jízdy autem.

Doporučeno
Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům 14. července 2023 12:30

Neměli bychom se ani zdržovat, ani parkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nedoporučuje se ani chodit do lesa a přibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy by měl člověk jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry. 

Domů
Sdílet
Diskuse